Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Leven alsof het je laatste dag is

Vrijdag 9 april 2021

Het lijkt aantrekkelijk. Leven alsof het je laatste jaar, maand of dag is. Niet zelden krijg ik dat advies. Direct of indirect.
"Haal er uit wat er (nog) in zit!"
"Doe alleen de dingen die je leuk vindt!"
"Geniet van elk moment!"

Ik probeer het me voor te stellen. Pen en papier in aanslag en lijstje maken. Drie kolommen. Activiteit, wanneer en prioriteitscijfer.

Snel nog een vierde kolom: hoelang mag die activiteit duren zodat andere prioriteiten niet in de knel komen. Immers het stapeltje boeken achter mij lees je niet in één dag uit. In de vijfde kolom (toch maar) een cumulatief cijfer: de optelsom van alle door mij geselecteerde acties in tijd (het woord "Bucket List" krijg ik niet uit mijn strot). Het wordt een rommeltje en ik besluit het mezelf makkelijker te maken door het geheel over te typen in excel. Ik maak dan ook gelijk een filter aan waarmee ik netjes de activiteiten in volgorde van prioriteit kan zetten, en kan aanpassen wanneer ik daar zin in heb, zodat ik niet steeds regels hoef in te voegen.

De opzet ziet er al fraai uit tot ik me realiseer dat ik nog geen rekening heb gehouden met de kosten. Een zesde kolom is snel gemaakt, ik zet er een €-tekentje boven. Ik moet dan wel kunnen bijhouden hoeveel geld ik dan steeds overhoud. Ook dat kan eenvoudig in excel. Een zevende kolom, tot slot, reserveer ik voor het verschil tussen de begrote kosten en wat ik virtueel nog in cash heb als ik alle daarboven beschreven activiteiten heb gedaan.

Ik begin me enigszins onrustig te voelen. Het is nog niet zomaar gedaan zo'n lijstje maken en dit is nog maar de opzet. Wat doe ik met spontane acties die gedurende het jaar, dag, maand in me opkomen en die niet in mijn sheet staan? Later toevoegen, of is dat zelfbedrog? En wat als ik toch veel en veel langer leef dan nu verwacht? Of andersom: korter? Zijn dan de prioriteiten nog steeds dezelfde?

Ik realiseer me opeens dat "leuke" dingen alleen leuk zijn als er voldoende saaie, vervelende, verplichte, of simpelweg dagelijkse activiteiten tegenover staan. Moeten die ook meegenomen worden?
Daarnaast vallen bepaalde zaken ook prima te combineren. Wat is er bijvoorbeeld op tegen om tijdens een mooie vakantie de stapel boeken mee te nemen en die te lezen voordat ik naar een sterrenrestaurant ga aan de andere kant van de col die ik nog eens over wil fietsen? Kan ik dat trouwens nog met mijn conditie? En is het restaurant wel open in de corona-periode?

Moe en uitgeput van de lijst en de overpeinzingen ga ik liggen. Eigenlijk is dat wat ik nu het liefste doe. Gewoon even op de bank met een kopje thee en een podcast op. Laat ik daar maar flink wat uren voor uit trekken en.., het kost niks.

Wat ik ga doen en nalaten laat ik beter aan de wijsheid en onwijsheid van de dag over. Zolang ik kan lezen, denken, wat zinnigs doen voor mezelf en mijn omgeving met alle stress, verveling, ergernissen, maar ook vreugde en humor vandien ben ik tevreden. Als ik meer dan een dag geen glimlach op mijn gezicht heb weten te  toveren of alleen maar volstrekte onzin zit uit te kramen, trek dan aan de bel; dan is het tijd om in te grijpen. Niet eerder!


actueel: Op Goede Vrijdag kreeg ik van een van mijn behandelend artsen de boodschap me te gaan bezinnen op louter pijnbestrijding in plaats van behandelingen. Op Derde Paasdag van een andere arts het advies om een nieuwe chemokuur aan te gaan om de uitzaaiingen te beteugelen. Hij zag daar voldoende kansen in om weer een flinke tijd vooruit te kunnen. Ik heb geen idee hoe de vlag er op Hemelvaartsdag bij zal hangen, maar de chemo ga ik aan. Met een beetje mazzel en vertrouwen ben ik dan met Pinksteren zo ver dat ik weer met vurige en passionele tong kan spreken. Op Mariahemelvaartsdag word ik 59. Een leeftijd, me dunkt, waar ik nog een tijd mee vooruit zou moeten kunnen!

(op de foto was ik nog in het ziekenhuis, nu inmiddels verlost van alle draden, weer kilootje zwaarder thuis, en mijn haren geknipt!)Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans schreef op Dinsdag 13 april:
Ton, wat een treffende, ontroerende en relativerende dagtaak! Denk

Maarten Brandt schreef op Maandag 12 april:
Zo is Ton!Altijd met de kop in de wind!Zeer invoelbaar dergelijke gedachten. Ik verkeer weliswaar in andere omstandigheden, maar mij houdt dit bij vlagen ook bezig. Levenskunst is een groot goed!

Yolande schreef op Zondag 11 april:
Wat een treffend en ontroerend stuk, Ton. Weer! Gewone dingen zijn vaak het bijzonderst. De zon die nu naar binnen schijnt. De tortel die op het balkon komt zitten

anoniem schreef op Vrijdag 9 april:
Als van ouds mooi Kwetsbaar, grappig, pijnlijk en leuk geschreven Moest ervan lachen een traantje van weg pinken

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2