Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Slopende reis en een lelijk kussentje

Zondag 20 september 2020

Het is vandaag op de dag af tien maanden geleden dat ik besloot de trots van me af te gooien en het kussentje accepteerde van een studente, die mijn van pijn vertrokken gezicht zag en vond dat haar kussen mij meer zou helpen dan haar. Het was een opblaasbaar lelijk ding dat zich klemde tussen mijn nieren en de harde rugleuning. Ik weet haar naam nog. Inmiddels heeft zij haar diploma en heeft mijn rugpijn een oorzaak gekregen.

Dezelfde dag nog ben ik naar een hulpmiddelenwinkel gereden om een vergelijkbaar kussentje te kopen voor in de auto. Twee dagen daarna zou ik immers een flinke rit moeten maken naar het noorden van het land om voor een boek een interview af te nemen met de ouders van een zoon die was omgekomen bij de MH17 ramp. Het interview is doorgegaan, het kussentje hielp op de heenweg, het boek heeft een vertraging opgelopen van tot nu toe tien maanden, en tijdens de terugreis heb ik vier pitstops moeten maken om te rekken en te strekken en extra paracetamol in te slaan om veilig thuis te komen. Eén pitstop was bij mijn oom, de tweede bij mijn dochter en de laatste twee op de A12. Het was mijn laatste lange rit en het begin van een slopende reis.

Nog geen maand daarna had ik twee operaties en even zo veel slechtnieuwsgesprekken achter de rug. Er zouden nog twee operaties volgen, een chemokuur, een uitgedunde haardos en een quarantaine die nu al tien maanden duurt. Behalve het winkeltje in het ziekenhuis heb ik na de hulpmiddelenwinkel sinds november vorig jaar er geen meer bezocht. Behalve een beperkt aantal familieleden zie ik niemand binnenshuis, op meters afstand wat mensen buitenshuis en zorgverleners en lotgenoten in het ziekenhuis.

Dorhout voel ik me niet. Uitgesloten ook niet. Ik ben gewend geraakt aan exclusief contact via de mail, de sociale media, de reguliere post, de telefoon, de webcam, de chatbox van Microsoft Teams en doe veel aan gedachtenexperimenten. Zelfs mijn werk als docent heb ik door de coronacrisis weer redelijk op kunnen pakken, al laat dit zich door beperkte energie nog moeilijk combineren met activiteiten voor mijn geliefde uitgeverij.

Volgende week maandag hoor ik van mijn arts of alle onthoudingen en ontberingen die ik mezelf al dan niet vrijwillig heb opgelegd zin hebben gehad. Ik rol dan mijn lichaam weer door een ronde buis en zal minutieus worden nagekeken. Mijn hoofd niet. Die blijft buiten schot. Die is, voor zover ik het voor mezelf kan nagaan, niet aangetast en werkt naar behoren. Hoe anderen daar tegenaan kijken weet ik niet. Ik vraag er niet naar en zij zwijgen daar behoedzaam over.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Peter en Marian Kok schreef op Dinsdag 22 september:
Beste Ton, we hebben elkaar (nog) niet in levende lijve ontmoet maar daar zal op de heuglijke datum, 30 oktober, verandering in komen. We denken geregeld aan je en worden door de jongelui op de hoogte gehouden. Fingers crossed voor de uitslag. Hartelijke groet, Peter en Marian Kok

Caroline Nelissen schreef op Dinsdag 22 september:
Ja, ook ik zwijg. Ik ervaar hoe moeilijk het is om contact te onderhouden. Sorry als ik je daarbij teleurstel. Ik denk wel aan je, dat zeker.

Ivo schreef op Maandag 21 september:
Ik schreef expres "Tom", een derde poot kun je nu wel gebruiken...

Ivo schreef op Maandag 21 september:
Een aparte kop heb je altijd al gehad, gewoon zo laten. Mag je iets alcoholisch? Nee zeker? Of een jointje? Ik denk aan je, Tom.

Paula van der Sande schreef op Zondag 20 september:
Sterkte Ton. Hopelijk goed bericht voor jullie! Paula

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2