Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zingeving in tijden van relatieve leegte

Maandag 6 april 2020"En wat doet u nu zo allemaal op een dag?" De vraag was vriendelijk bedoeld, maar bracht me in enorme verwarring. Ik had zelf contact opgenomen met de bedrijfsarts om haar op de hoogte stellen van mijn voortgang en om mee te delen dat ik het wel een goed idee vind om mezelf weer wat uurtjes productief te maken. Ook al was het gesprek telefonisch, ik had mijn beste overhemd aangetrokken, had me geschoren, een luchtje opgedaan en van te voren mijn stem geoefend; zowel de hoge als de lage klanken.

"Wat doet u nu zoal op een dag? Hoe brengt u uw dag door?" Omdat ik niet direct van wal stak, herhaalde ze de vraag. Nu wat strenger.
Tja wat doe ik op een dag. Wat zou ze allemaal willen weten? Hoe intiem mocht ik zijn, zou mijn antwoord consequenties hebben, zou ze het noteren en bewaren in mijn dossier, wat als ik onvolledig ben of zomaar wat aan rommel op een dag?

Van goed voorbereide en netjes aangeklede werknemer veranderde ik in een paar tellen in een stamelende en aarzelende patiënt. Ik merkte dat mijn stem ineens schor begon te klinken toen ik een aanvang maakte:"Ik sta op, maak koffie en kijk het nieuws online of in de krant. Daarna kijk ik of er mail is. Ik lees of puzzel wat en maak een ommetje om het blok. Soms kijk ik Netflix, soms zit ik wat voor me uit te staren." (Ik baalde van die laatste woorden, en probeerde het te herstellen): ".. en dan denk ik na over het leven, en het mijne in het bijzonder."

Ik voelde dat het gesprek de verkeerde kant op ging en was blij dat zij weer het woord nam: "En slaap je nog overdag?" Bijna euforisch en met overslaande stem zei ik iets te hard: "Nee, wel 's nachts!"

Zelfs in goede doen weet ik me zelden raad met vragen die tussen neus en lippen zijn gesteld, maar eigenlijk over de diepere zingeving gaan. Waartoe zijn we hier op aarde, doen we daar ook alles aan en is ledigheid niet des duivels oorkussen?

Na het gesprek wilde ik het liefst terugbellen en vertellen hoe ik mijn boekenkasten opnieuw had ingedeeld, dat ik nu de nieuwste roman van Jeroen Brouwers aan het lezen ben en dat ik me aan het storten was op de Caro Kann opening van het schaakspel. Dat ik mijn tijd nuttig besteedde, maar ook vond dat ik mijn nuttigheid weer met anderen moest delen.

"We zien het even aan tot eind april tot er weer een scan plaatsvindt en ben blij dat u weer wat taken wilt gaan oppakken," zo had ze afgerond. Het was al met al een goed gesprek geweest, al had ik van mijn kant meer verwacht.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans schreef op Dinsdag 7 april:
Prachtig en ook ik hou me weleens bezig met de nutteloosheid van het bestaan of der dingen, maar tegelijkertijd geven die overpeinzingen weer de kracht om door te gaan. Vooral ook omdat er zoveel liefde, warmte en geluk is om te blijven vasthouden en voor te werken!

Jeltje Wiersma schreef op Maandag 6 april:
Zo, eerst de som opgelost

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2