Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Niet bang zijn, en zes stappen van iedereen verwijderd

Woensdag 21 oktober 2020

Niet bang zijn. Niet bang zijn. Het wordt een mantra. Ik spreek mezelf moed in en hoop op het beste. Het gaat niet alleen om de mogelijke acute gevolgen van mijn ziekte. Maar ook om de indirecte gevolgen.
Er zijn al ziekenhuizen die moeite hebben, of het al niet aankunnen, om voor patiënten die op de spoedeisende hulp arriveren een bed te kunnen garanderen. De laatste 4 maanden ben ik 5 maal op de spoedeisende hulp geweest waar de laatste keer een opname op volgde. De keren dat ik voor controlebezoek of chemo naar het medisch centrum moest, niet meegerekend.
Niet bang zijn. Zo snel zal het in "mijn" ziekenhuis niet lopen dat er in geval van nood geen bed is.

Niet bang zijn. Niet bang zijn als de kinderen langskomen. Ze nemen alle voorzorgsmaatregelen in acht, maar leven wel hun leven. Doen boodschappen, werken, hebben contact (al is het op afstand en voorzichtig) met mensen die het niet zo nauw nemen. Is het overdreven dat ik bang ben voor besmetting? Wellicht. Maar waarom kan ik er niet vanuit gaan dat iedereen een beetje voorzichtig is?

Er is een theorie dat elk mens op aarde slechts zes "handshakes" van elk ander mens is verwijderd ("six degrees of separation"). Nu geef ik geen handen meer, maar slechte adem zal hetzelfde effect hebben. Zes hoestbuien verwijderd van een willekeurige minister van justitie op aarde, zes keer niezen van een willekeurige koning of koningin, zes kuchjes van een zieke president, en wellicht maar twee keer blazen verwijderd van een verdwaalde ontkenner van het feit dat het virus toch iets meer is dan een griepje.

Angst is een slechte raadgever en maakt een mens niet gelukkiger. Ook ik geloof dat als wij als mensheid iets voorzichtiger zijn, veel overtrokken maatregelen niet nodig zouden zijn geweest. Het voelt alsof de hele klas gestraft wordt voor drie belhamels die lak hebben aan simpele regeltjes of zich boven de rest van de klas verheven worden.

Ik ben er nog goed tussendoor gefietst. De operaties vonden plaats net voor de corona-uitbraak. De chemo's waren in de relatief veilige zomerperiode. De infecties en de nachtelijke bezoeken aan de spoedeisende hulp nog voordat we de 3000 corona besmettingen per dag aantikten (wat lijkt dat lang geleden...).

Ik voel me langzamerhand steeds iets beter. De vermoeidheid neemt af en de overige post-chemo bijwerkingen beperken zich tot permanente "kankerkou" in vingers en tenen en emotionele buien die spontaan ontstaan na het horen van mooie muziek.

Niet bang zijn. Gewoon mooie muziek voorlopig maar zoveel mogelijk vermijden. Toch?Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Reiny schreef op Zaterdag 24 oktober:
Mooi dat je je steeds beter voelt. Dat is toch een lichtpuntje. En hou dat vast, dat moed houden.

Yolande schreef op Vrijdag 23 oktober:
Gelukkig voel je je steeds beter, Ton. Muziek is altijd dichtbij en de bomen en de zon en de regen en al de mensen die aan je denken

Kees Lagerwaard schreef op Donderdag 22 oktober:
Houd moed Ton. En blijf schrijven.

Pieternel schreef op Woensdag 21 oktober:
Fijn dat je je weer beter voelt. Blijf vertrouwen houden.

Theo Bouwman schreef op Woensdag 21 oktober:
Muziek is ok, maar literatuur zowel proza als poëzie zijn meer troostend, omdat ze de hele mens omvatten. Keep going strong

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2