Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Tintelingen, verbroedering en dexamethason

Zaterdag 16 mei 2020

Het was een warm welkom op de kamer voor chemotoediening in het Rijnstate Ziekenhuis. Een onverstaanbare boer uit Didam, de beste man had al twee weken niets mogen drinken en zijn spraakorganen leken te zijn vastgekoekt; een oudere dame uit één van de volkswijken uit Arnhem, haar algemeen onbeschaafd Ernums was zeer duidelijk verstaanbaar tijdens de vele facetime gesprekjes met neefjes, nichtjes, kleinkinderen en zo te horen ook buurtgenoten, zij had drie kankers op rij en was daar zeer open over, en een, naar mij voorkwam oud-directeur van een familiebedrijf in onbekende handel. Hij gaf de verpleegkundigen voortdurend cijfers voor medische handelingen. Hij was streng, maar kon ook lovend zijn. De waarderingen liepen uiteen van dikke onvoldoendes tot regelmatig mooie 9,5-en. Waaraan hij precies leed, werd mij niet duidelijk, maar het moest gezien zijn voorkeursbehandeling een chique soort tumor zijn.
Allen knikten mij toe en twee van de drie wensten mij succes en sterkte. De derde mompelde wat.

De sfeer was duidelijk anders dan bij cardiologie, urologie of de spoedeisende hulp waar ik weleens was geweest. Kanker verbroedert en dus welkom in de groep.

Vooraf waren de bijwerkingen doorgesproken. Dacht ik. Tegen misselijkheid, braken, darmklachten, obstipatie, of juist het tegengestelde, waren medicijnen. "Daar zult u dus weinig last van hebben," zo verzekerde de oncoloog, "je kunt waarschijnlijk gewoon doorwerken. Maar minder prettig zijn oorsuizingen en tintelingen in de vingers en in de tenen. Dat moet je direct melden." Ik kreeg een lijst met telefoonnummers.

Elke kuur bestaat uit twee sessies ("de derde week heb je vrij") waarvan de eerste sessie inclusief overnachting is. De tweede niet. Ik had me voorgenomen om zeer bewust alles te "voelen" en door te maken. Ik wilde, bijna als een observator, bijhouden wat er nu (letterlijk) door mijn lichaam ging en of het wel op de goede plekken terecht zou komen. Wellicht zou ik met mijn gedachten nog wat kunnen bijsturen ("ja...iets meer richting de rechternier en dan een centimetertje of drie omlaag").

Helaas. Ik voelde niks. Zo niks dat ik de volgende ochtend vroeg of de arts mij bij wijze van experiment geen placebo had toegediend. Ook geen misselijkheid, braken, tintelingen of oorsuizingen. Ik was alleen in één nacht meer dan drie kilo aangekomen. "Dat komt door de extra vloeistof voor het doorspoelen, u krijgt een plaspil."

Ik voelde me kiplekker, nam een stevig ontbijt, las nog wat in de digitale zaterdagbijlage en liep voor de vierde keer die ochtend naar het cappuccino-apparaat een flinke gang verder. Het was een voorbode. Vanaf die zaterdagochtend tot ver in de maandagmiddag ijsbeerde ik, belde ik, praatte ik, ruimde op, liet de honden uit, keek ik drie netflixseries tegelijk (na elke vijf minuten begon de vorige te vervelen) en als ik niet was tegengehouden was ik op de fiets of in de auto gesprongen om nu eens zelf een kijkje in het vast idyllische Didam te nemen.

Het was de dexamethason. Acht miligram had de oncoloog mij toebedacht om geen last van bijwerkingen te hebben. Het werkte. Maar het middel was bijna erger dan de kwaal. Spierpijn van alle beweging en 2,5 dag opgefokt en hyper. Na een rondje langs de nummers die de oncoloog me had gegeven besloten om dinsdag maar een kwartdosis te nemen. Ik kwam tot rust en eindelijk voelde ik wat ik moest voelen: wat lamlendig, moe en zelfs (miniem) wat kleine tintelingen.

Het was toch geen placebo dacht ik tevreden!


(Inmiddels dagen verder en gisteren de tweede korte kuur gehad. Dat is een verhaal apart.)

eerdere Dagtaken uit deze serie:

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Ursula schreef op Dinsdag 19 mei:
Hoe mooi opgeschreven over dit zware drama? Heel mooi! Mijn complimenten. Ontzettend veel sterkte voor jou en de lieverds om je heen. Hartelijke groet, Ursula

Ivo schreef op Dinsdag 19 mei:
Ja, op speed gaat een hoop aan je voorbij. Houd u taai!

Wim Bouwman schreef op Zondag 17 mei:
Hallo Ton, Wat een fantastische weergave van je ervaring van de behandeling in het bijzijn van andere patiënten! Wij weten maar al te goed wat je nu moet doorstaan, en de gevolgen van de medicijnen . Blijf geloven in de behandeling en de artsen. Sterkte voor de komende tijd, kus en groet van ons, Wim & Rina

Rosalien schreef op Zaterdag 16 mei:
Ton, wat een indrukwekkend verslag. Enorm krachtig. Ik laat 't door me heengaan en val stil. Veel sterkte. Rosalien

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2