Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Kutwijf, Kanker en Tyfushoer

Dinsdag 8 december 2020

In de Volkskrant van vandaag (8 december 2020) las ik een stuk van de autrice Stella Bergsma. Volgens het bijschrift van de Volkskrant wil zij een lans breken voor de schoonheid en de veelzijdigheid van het K-woord. Kanker dus.

Stella is verliefd op"kanker" en wordt opgewonden van de talloze mogelijkheden die het woord biedt, vooral als voorvoegsel. Zo vindt ze onder andere dat de samenstelling "blafkanker" haast een poëtische schoonheid heeft door de binnenrijmende "a's". Stoere Stella is echter iets minder stoer dan ze zich voordoet. Vele malen in het stuk waarschuwt ze de lezers dat als ze aanstoot nemen aan het gebruik van het woord Kanker ze maar beter niet verder kunnen lezen; Stoere Stella wilde haar eerste roman "Kanker" noemen. Het was haar voorwaarde aan de uitgevers aan wie ze het boek stuurde. Uitgeverij Nijgh ging akkoord om de titel later alsnog te veranderen in "Pussy Album". What's in a name. Een kankerstreek zou ik zeggen!

Nu heb ik zelf een uitgezaaide blaaskanker, ook een prachtig woord trouwens met een half allitererend karakter. Overmorgen wordt er weer een scan gemaakt en maandag zal mij worden meegedeeld of ik nog wat uitstel van leven krijg. Zou mooi zijn!
Ik vind dat ik iets recht van spreken heb om Stella's puberale stuk ("zie mij eens leuk en dapper scheldwoorden fabriceren en daar een intellectueel taalkundig tintje aan geven") helemaal niet zo leuk en dapper te vinden. Kwaad word ik er niet van. Verdrietig ook niet. Wel opgewonden en geprikkeld.

In een tijdperk waarin we er van alle kanten op worden gewezen dat we voorzichtig moeten zijn in ons taalgebruik (ook in voorvoegsels) om niet onnodig kwetsend te zijn ten opzichte van mensen met een andere seksuele voorkeur, huidskleur, geslacht, religie, IQ, politieke overtuiging, leeftijd, lichamelijke beperking, lichaamslengte, vindt Stella dat we ons scheldwoordenarsenaal beter kunnen gaan uitbreiden met het voorvoegsel "Kanker". Patiënten die aan die ziekte lijden zijn meestal te zwak, te afhankelijk, te kwetsbaar, en ja, ook te uitgeput, om energie te steken in een fatsoenlijk weerwoord op het puberale-taalkundige-woordzoekertje-spelen van mensen als Stella.

Zelf blijf ik woorden als Kutwijf en Tyfushoer beter vinden klinken. Ik bedoel daar vanzelfsprekend niets lulligs mee ten opzichte van autrice Bergsma, maar het bekt wel lekker, al zou ik het zelden gebruiken. Zeker niet in het bijzijn van dames met "het oudste beroep van de wereld" of autrices die dwepen met het feit dat ze zo openminded of taalinventief zijn.eerdere artikelen over "mijn blaaskanker", maar dan meer op mijzelf gericht:

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Serge Asperge (ook leuk) schreef op Woensdag 9 december:
Geweldig stuk, Ton. Dat iemand dit schrijft, snap ik wel. Anders kom je niet bovendrijven. Met taal alleen redt niet iedereen het. Dan moet het met schoppen en shockeren. Dat de volkskrant het stuk vervolgens plaatst is bedenkelijk maar ik kan wel een reden bedenken. Heb je dit stuk al aangeboden aan de volkskrant?

Peter De Reijke schreef op Woensdag 9 december:
Dobrze, że potępiasz ten wyświetlacz czystej niechęci, Ton. W dzisiejszych czasach w tym kraju można naprawdę wyrwać wszystko, co przychodzi do głowy, i zawsze masz oklaski. De Volkskrant jest również jednym z tych mediów, gdzie "musi być możliwe". Obrzydliwy. Zachowaj odwagę. Powitanie Petera De Reijke

Theo Bouwman schreef op Woensdag 9 december:
Misschien bedoelt Stella het licht ironisch Ton. Overigens alle goeds

dagtaak schreef op Dinsdag 8 december:
Aan iedereen die vergeefs vandaag gezocht heeft naar het boek "Pussy Love" van Stella Bergsma, mijn excuses.Ook aan Stella zelf die mij via Facebook op het foutje in de eerste versie van deze Dagtaak wees. Haar boek heet "Pussy Album"

Ad schreef op Dinsdag 8 december:
Weer een taalkundig hoogstandje, eigenlijk zou die Stella dat moeten lezen. Maar ach ik denk dat ze te narcistisch zal zijn gezien haar verhaal.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2