Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Oproep voor 2021: Kruip in de huid van..

Donderdag 31 december 2020

Postzegels ruilen, boeken ruilen, woning ruilen, partners ruilen. Alles kan je ruilen. Zelfs kinderen, honden of afgedankte kleren. Voor 2021 stel ik lichaamsruil voor. Niet voor het hele jaar, dat hoeft niet. Maar voor even, af en toe, een maand, week, of een dag.

Ik heb veel geleerd het afgelopen jaar. Ik heb mijn lichaam zien en voelen veranderen. Er zijn wat delen verwijderd, er is hier en daar wat bijgekomen, onderdelen zijn uitgevallen en weer aangegroeid. De schade heeft zich vooralsnog beperkt tot het onderste deel van mijn lichaam, zeg maar zo tot de navel en dan een rondje tot waar je aan de achterkant net aan de onderkant van de nieren komt. De nieren, ja dat is wel een dingetje. Ook.
Maar daarboven: hart, longen en zeker de hersenen functioneren zoals je dat van iemand van mijn leeftijd en met een levenswijze die je als gematigd belezen bourgondisch zou kunnen omschrijven, naar behoren.

Al met al dus een reuze interessant lichaam dat je iedereen gunt er eens in te mogen verblijven. Elke dag is er wel iets te voelen dat de aandacht trekt. Elke dag zijn er ook weer nieuwe sensaties die ik nog nooit eerder zo beleefd had.

Na een vol jaar belevenissen wil ik wel eens iets anders. Iets gewoner, alledaagser. Zeg maar..zoals "vroeger". Weer meemaken hoe het voelde om onbevangen rond te lopen, zonder tasje met veiligheidsbenodigdheden. Gewoon weer naar bed en twee maal in de nacht wakker worden om een plas te doen, weer op de andere zij gaan liggen en verder slapen.

Een korte ruil die je daarna weer doet beseffen dat je toch aan je eigen lichaam gewend bent geraakt en in zekere zin ook gehecht. Met al haar beperkingen. Mijn hoofd geef ik niet mee. Ik wil mijn eigen gedachtes en herinneringen in de buurt houden. Je weet immers nooit wat je er voor terug krijgt.

Ik stel voor maandelijks een dagje. Het zal je veel opleveren, je leven verrijken en je helpen het leven eens van een andere kant te bezien. 2021 wordt vast een geweldig jaar vol nieuwe indrukken en uitdagingen!


meer Dagtaken over leven met blaaskanker

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Yolande schreef op Zondag 14 maart:
Een heel goed idee, Ton. Een reis. Nieuwe ervaringen. ouder ervaring opnieuw beleven.

Rosalien schreef op Woensdag 6 januari:
Ha Ton, weer een prachtig stukje en een goed voorstel om af en toe van lichaam te ruilen. Dit zal zeker veel opleveren, maar hopelijk vooral een positieve uitwerking hebben op onze empathische vermogens. Ik wens je veel goeds voor 2021. Rosalien

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2