Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Om te janken zo mooi, paasgedachten

Maandag 13 april 2020


Volschieten is mij niet vreemd. Nooit geweest. Ik kan dat bij mooie zinnen, gedichten, muziek, beelden of zelfs, ja zelfs een blik van iemand zomaar op straat. Mits authentiek en oprecht. Ik kan meegezogen worden in groot vals sentiment, maar dat is anders. Dan volgt er binnen de kortste keren een lach of iets baldadigs, bij echt 'mooi' volgt er stilte. En niet zelden een zee van tranen.

Ik heb dat de laatste tijd vaker, dat volschieten. Een zucht naar 'mooi' en dat vast willen houden. Ik draai dierbare platen, heropen dichtbundels die lang gesloten zijn geweest en betrap mezelf erop dat ik passages uit romans bewust opzoek om te herlezen. "Opgestaan uit de dood," fluister ik dan in mezelf. "Het is altijd Pasen als je dat wilt."

Tussen mijn boeken, ik ben zoals ik al eerder schreef mijn boekenkasten aan het herordenen, vond ik een overlijdenskaart van een bevriende kennis van een jaar of tien geleden. Omdat ik het op dit moment te confronterend vind om rouwkaarten open en bloot voor me uit te stallen, heb ik de kaart weggestopt en weet niet meer waar. Wel weet ik ongeveer hoe de tekst luidde: "Ik vond het leven zo leuk. Jammer dat ik moet gaan." Bij de uitvaart zat op achterste rij Maarten van Rozendaal in een rolstoel. Hij ging korte tijd later. Van hem " Zo mooi, om te janken zo mooi." Brelliaans mooi. En zo is het leven. Hoe pijnlijk ook op sommige momenten. Mooi is niet vrolijk en blij. Eigenlijk, beter van niet. Het is zonde, zo zonde als er ongewild een einde aan komt, er is nog zoveel te genieten. Om te janken gewoon.

In dezelfde kast een oud krantenknipsel uit de Volkskrant (09-11-2001), interview met Gerard Reve met als kop: "Vrolijke mensen zijn eng." Ook Reve staat regelmatig voor mij op uit de dood. Of Pasen een feest voor de zelfbenoemde katholieke volksschrijver was, weet ik niet. Wel weet ik dat hij karig was als het ging om geschenken aan onze lieve heer: (zie ook Dagtaak uit 2014) "Morgen is het Kerst, van mij krijgt hij niks, het leven is al duur genoeg." Maar dat hij zelf kwistig is geweest met geschenken, in de vorm van prachtige zinnen die troost bieden alleen al door de volgorde van de letters die het lezen en vele malen herlezen waard zijn, staat buiten kijf.  Het interview eindigt overigens met een mooie overpeinzing over zijn wens om nog een boek te schrijven: "Opdat de mensen zullen zeggen: - Ook al is Gerard Reve oud, hij maakt er nog wat van. -"

En zo is het. Of je nu oud bent of niet, je maakt er wat van om je vol te laten schieten. Of het nu gaat om zaken die opgestaan zijn uit de dood, of nog een heel leven voor zich hebben als in het door Maarten bezongen voorjaar.

Zolang je kunt zeggen:

"Ach ik ben Goddank
Dus nog een keer
Een jonge lente waard" (tekst MvR)

is het leven meer dan de moeite om geleefd te worden waard.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Sarah K schreef op Dinsdag 14 april:
Om te huilen zo mooi weer deze Dagtaak. ‘met prachtige zinnen die troost bieden alleen al door de volgorde van de letters die het lezen en vele malen herlezen waard zijn.’ (Zucht) Deze Dagtaak vele malen herlezen en het bleef niet bij volschieten alleen. Lieve ton, blijf volschieten, blijf huilen en blijf schrijven. Want dat moet. En wat moet dat moet.

Maarten Brandt schreef op Maandag 13 april:
Geweldig Ton! Om het deze keer kort te houden, maar niet minder welgemeend, integendeel: alleen schoonheid kan ons redden!!!

Peter schreef op Maandag 13 april:
Stilte en een zee van tranen. Er komen nog heel veel lentes!

Evelien schreef op Maandag 13 april:
En daar schoot ik dan weer vol van. Jouw dagtaak. Gedeelde herinneringen. Soms bitterzoet, soms hilarisch. Deze tijd roept ze ook meer op. Werd jij al stilgezet. Vervolgens volgde de hele wereld. Hoe vreemd is dat. Misschien ook een beetje steunend? Lieve groet, Evelien

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2