Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De knop gaat om (deel 4)

Zondag 22 maart 2020

De knop moet om. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zal het gaan lukken.

Voorlopig word ik niet behandeld. De oncoloog zegt daar een goede reden voor te hebben: de kwaadaardige cellen die na de operatie nog steeds aanwezig zijn, zijn slecht zichtbaar en meetbaar. Een chemokuur zou daardoor niet te meten zijn op effectiviteit. Daarbij komt nog dat er kans zou zijn op resistentie of verminderde werkzaamheid als de uitzaaiing over een tijdje wel zichtbaar is. Over 5 weken een nieuwe CT scan. En daarna..weer...en daarna wellicht weer. Tot het veen begint te branden. Dat die gaat branden, daar kan ik wel van op aan, aldus de geleerde man van wie ik slechts zijn stem ken. In tijden van corona gaat alles telefonisch. Ik bel wat af de laatste tijd.

In de tussentijd wachten tot de bom gaat barsten? Ik heb met mezelf afgesproken dat dat geen optie is. Ik heb genoeg gewacht. Eigenlijk gaat het lichamelijk vrij goed na de operatie van inmiddels zes weken geleden, volop lof van mensen die het weten kunnen over mijn herstel. Steeds meer krijg ik zin en energie om af en toe wat draden op te gaan pakken en deel uit te gaan maken van het leven. Zitten wachten en bijna hopen op een spoedige uitzaaiing zodat ik behandeld kan worden lijkt me een slecht plan.

Naast oriëntatie op andere mogelijkheden om wel behandeld te worden, graag curatief in plaats van palliatief zoals de arts nu voorziet, gaat de knop om.

Van wachten naar handelen. Er moeten nog wat boeken af. Ik ben ook nog lang niet klaar met mijn studenten. Ook niet met mijn familie, mijn geliefden en mijn beminden. Van enige lockdown wat mij betreft geen sprake meer. Mijn opgelegde quarantaine die nu al vanaf eind november duurt zal worden opgeheven. De ramen en deuren gaan wijd open. Een besmettelijk virus zal worden verspreid. Het virus van leven en optimisme.

Voorbehoud? Weinig. Wellicht een iets verder herstel en het vinden van de juiste knop!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gèrina van der Gugten schreef op Dinsdag 24 maart:
Lieve Ton, tot tranen toe geroerd door jouw optimistische woorden. Zo krachtig klink je en troostrijk in deze bizarre en onzekere tijd. Hopelijk infecteer je iedereen met het virus van LEVEN en OPTIMISME. Mij heb je al aangestoken. Sterkte en veel liefs

Sabine schreef op Maandag 23 maart:
Als iemand de knop weet te vinden ben jij het Ton. ben geen hamster, maar als het nodig is: sla ik aan het kiwi-hamsteren voor je(nood breekt wet). Liefs Sabine

Theo Bouwman schreef op Maandag 23 maart:
Dag oudste neef, jij houdt toch wel de juiste volgorde aan. Liefs?, Theo

Engelbert schreef op Zondag 22 maart:
Hoi Ton, ik ben ervan overtuigd dat je doorzettingsvermogen en optimisme ervoor zorgen dat we nog mooie boeken kunnen maken. Sterkte en liefs Engelbert

Gijs Verschoor schreef op Zondag 22 maart:
Ha Ton, mooi verwoord en ik laat me graag besmetten met jou virus van leven en optimisme. Succes en groet, Gijs

Marieke schreef op Zondag 22 maart:
Ton, je hebt de kracht van het leven verwoordt in mooie en troostrijke woorden. Bedankt, sterkte en liefs. Marieke

Guus Rameckers schreef op Zondag 22 maart:
Een positief stuk over doorzetten, Ton ... Klasse!

Maarten Brandt schreef op Zondag 22 maart:
Hoe je dit weet te verwoorden, Ton. Schitterend. Alle bewondering en sterker nog: hieruit spreekt een sterke geest. Wie weet bereik je hiermee meer dan wat de geaccepteerde wetenschap te bieden heeft. Ik wens je daarbij alle goeds toe. Hartelijks, Maarten

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2