Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Gerard Reve, De Avonden , en overmorgen is God Jarig

Maandag 22 december 2014

Beloofd is beloofd, en het is niet onopgemerkt gebleven : vanaf 22 december tot nieuwjaarsdag is het tijd voor Gerard Reve en De Avonden. Elke dag een hoofdstuk lezen. Terug naar 1946. Amsterdam. Een treurigmakend na-oorlogse setting en een jongeman, Frits van Egters, die op zoek is naar zingeving. Hij droomt van dood en verderf en als hij wakker is dan mijmert hij over verval en kaalheid. Hij sjouwt met zakjes antraciet, pest zijn vader door de radio steeds op een andere zender te zetten en vraagt zich continue af wat hij moet doen om toch een betekenisvolle dag te creëren voor zichzelf.Je wordt er niet vrolijker van, maar wel triester, zou Gerard Reve zelf kunnen zeggen.

Reve bombardeerde zichzelf later tot volksschrijver en wilde troost brengen aan "de mensen". Dat lukt hem deels. Grote groepen lezers slaan op momenten van vertwijfeling zomaar een bladzijde open uit het oeuvre van Reve en beschouwen de romans (en ook gedichten) van Reve als een groot troostend citatenboek. Nop Maas, de biograaf van Reve, beklemtoont dat ook bij bijna elke lezing die hij geeft: "Zolang je nog net niet zo zwaarmoedig bent dat een doktersbezoek noodzakelijk wordt, kan een bladzijde Reve je een eind omhoog helpen."
Mensen die walgen van Reve zijn er ook, dat mag, al is het zonde, voor die mensen.

Alle scholieren die Reve niet meer als verplichte kost op de literatuurlijst terugvinden en toch een zinvolle invulling willen geven aan de veertig uur meer lestijd per jaar zou ik willen aanraden die uren te besteden aan Reve. Kost je twee dagen van je leven, maar je krijgt er veel voor terug.

Aan te raden is om het boek te lenen of in een antiquariaat te kopen. Dan weet je in elk geval zeker dat Joop Schafthuizen, de erfgenaam van Reve er niet beter van wordt. En daarbij zou Reve, het alleen al vanwege de crisis, het je afraden veel geld uit te geven:

"Overmorgen is God jarig, maar van mij krijgt hij niks, Kerstmis kost me zo al zat genoeg"
(andere blogs over Reve en Joop Schafthuizen (Matroos Vos)
https://dagtaak.org/2011/06/reve-nop-maas-matroos-vos-en-het-zadel.html
https://dagtaak.org/2011/04/zondagmaandag-pasen-2011-het-evangelie-van-reve-door-nop-maas.html


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Theatergroep Cowboy bij Nacht schreef op Maandag 22 december:
Voor iedereen die meeleest dit jaar: op 28,29 en 30 december nemen Theatergroep Cowboy bij Nacht en schrijvers als Ronald Giphart en Ingmar Heijtze De avonden van Gerard Reve een avond lang onder de loep door middel van fragmenten, scenes en columns. Meer informatie is te vinden op de website van Theater Kikker in Utrecht.

Adriaan schreef op Donderdag 22 december:
Ben momenteel de brievenboeken van Reve aan het(her)lezen. Extra aandacht hier kan geen kwaad en ga zeker je stukjes lezen. Reve dat is pas leve .... dat laatste citaat heb ik gejat ;-)

Martijn schreef op Donderdag 22 december:
22 december tot 31 december over De Avonden? Minus Kest, natuurlijk. Ik kijk er naar uit. De zeven van Reve!

alizee schreef op Donderdag 22 december:
dankjewel, m'n dag begint helemaal goed :-)

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2