Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Reve, Nop Maas, Matroos Vos en het zadel

Vrijdag 17 juni 2011

Over de biografie van Gerard Reve, Vaderlandse literatuur.


Joop Schafthuizen. alias Matroos Vos, heeft het voor elkaar: deel drie van de biografie over Gerard  Reve door Nop Maas mag niet worden uitgegeven. Dat heeft de rechter gisteren besloten. Matroos Vos vond dat de indruk werd gewekt dat het leven dat hij met Gerard leidde alleen bestond uit geld, drank en sex. Daarnaast kon hij zelf natuurlijk niet veel meer verdienen als Nop te veel citeerde uit nog niet eerder gepubliceerd materiaal.

Matroos Vos moet over de knie. Met zijn broekje naar beneden. Op Reviaanse wijze zal hij getuchtigd worden. Teder doch streng. Ritmisch moet hem bijgebracht worden dat hij niet de Grote Volksschrijver zelf is. Dat ondanks dat hij de rechten op de nalatenschap heeft hij niet de mensen kan onthouden dat wat Reve zelf nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Vastgebonden op het zadel zal hij voorgelezen worden. Uit de geschriften en vooral de brievenboeken. Waarin Gerard uitgebreid vertelde over de drank, over het geld en over de sex. Soms de waarheid mooier gemaakt om de mensen te plezieren. Want daarom schreef hij. En Matroos Vos leefde er goed van.

Matroos Vos zal verteld worden dat hij zich niet groter moet maken dan dat hij is. In volle glorie met wapperende haardos zal de man die in België geen weerstand kon bieden aan kleine pielemannetjes, en wie weet in welke landen nog meer niet, aanhoren dat wat hijzelf het Volk wil onthouden.

Deel 1 en 2 van het drieluik heeft hij niet tegengehouden. Pas in deel drie wordt het samenleven tussen Reve en Matroos Vos beschreven. Het zijn dikke pillen voor een klein publiek. Door de oproer en de actie van Vos zullen de lezingen van Nop Maas nu volle zalen trekken. Naast het katheder het zadel met De Vos. Het zal aanvankelijk even pijn doen voor hem maar naarmate Nop Maas vordert met zijn verhaal zal ook Joop de Matroos het genot moeten aanvaarden. Het leven is niet makkelijk, maar wel moeilijk. Deel drie zal er komen, want zoals Reve vaker aangaf, het leven bestaat uit geloof, hoop en liefde, en van die drie, de laatste het meest.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Sharp Ben schreef op Vrijdag 17 juni:
Je zou toch verwachten dat iemand als Matroos Vos het klappen van de zweep beter kent. Verbied de publicatie van een boek en er ontstaat gegarandeerd commotie. Die commotie maakt dan weer dat iedereen het boek mordicus lezen wil. Ook diegenen die dat initieel niet van plan waren. Of is dat misschien stiekem de bedoeling?

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2