Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Tussen angst en hoop, Marc de Hond, die verdomde blaas en de statistieken

Zondag 21 juni 2020

Ik heb het toch gedaan. Ik sta altijd vroeg op. In de ochtenden ben ik het meest fit. Mevrouw Dagtaak slaapt lang. Onze dag- en nachtritmes lopen al gauw een paar uur uiteen. Dat wil zeggen: ik maak langere dagen met wel aan het eind van de dag een dutje en zij gaat eerder naar bed en slaapt uit met vaak lange waakmomenten van de zorgen midden in de nacht. Ik slaap uitstekend.

Ik heb het toch gedaan. Op de keukentafel ligt het boek van Marc de Hond. Mevrouw Dagtaak volgt al een tijd alles wat over Marc verschijnt en verschenen is. Marc is pas overleden aan blaaskanker en heeft daar na zijn diagnose, twee jaar geleden, nooit geheimzinnig over gedaan en er zelfs met humor over gepraat en geschreven. Postuum, nog geen paar weken na zijn overlijden verscheen zijn boek. Zijn verhaal lijkt op dat van mij. En waarschijnlijk ook op die van veel andere blaaskankerpatiënten. Vele scans, leven tussen angst en hoop. Blaas weg. Prostaat weg. Sex weg. Stoma, lekkages, chemokuur. En blijven werken, relativeren, leven zo draaglijk mogelijk maken en de humor als motor van het leven draaiend houden.

Ik heb het toch gedaan dus. In een uurtje tijd heb ik de bladzijden die mevrouw Dagtaak in twee dagen met veel tranen en pauzes heeft gelezen doorgejakkerd. Ik wilde het niet. Had geen artikel, TV-uitzending of interview gelezen of gezien. Bewust niet, tot vanochtend. Ik lees nu mijn verhaal. Van de diagnose, de scans en de gesprekken, de robotoperatie en de bijna (hoe kan het nog meer worden) toenemende liefde voor de zeer naaste omgeving.

Toch, zo houd ik me voor, is mijn situatie anders. Mijn situatie is zoals Marc het zich in eerste instantie had voorgesteld: het komt vast goed. De statistieken zijn echter ongunstig. Niet meer dan 20% van de patiënten met een spierinvasieve blaaskanker hebben een overlevingskans langer dan 5 jaar. De helft haalt geeneens de twee jaar. Hoe wrang ook: als ik hoor dat er (weer) iemand is overleden aan blaaskanker, dan denk ik stiekem: dat vergroot mijn kans om bij die 20% te horen. Dat percentage moet toch ergens vandaan komen en gevuld worden.

Over het algemeen voel ik me goed. De chemokuren hakken erin, maar zijn draaglijk en eindig. In augustus worden de laatste medicijnen toegediend en zal ik me alleen maar weer beter gaan voelen. Ik zie er naar uit. De plannen liggen klaar.

In juli zal ik eerst nog een tussentijdse scan krijgen. Het kan niet anders of de kuur moet iets gedaan hebben. Als ik één van de weinige patiënten ben die van de voor mij uitgekozen kuur haarverlies heeft geleden, dan zal ik ook één van de weinige patiënten zijn die over tien jaar emotioneel maar ook opgelucht op deze periode zal terugkijken.

Statistieken zijn er om verslagen te worden. En zoals mijn uroloog een paar maanden geleden zei: "de wonderen zijn de wereld nog niet uit!' Het boek van Marc ga ik nu nog niet uitlezen. Daar heb ik nog alle tijd voor. Ik heb het weer op de juiste pagina omgevouwen teruggelegd op tafel. Tenzij mevrouw Dagtaak dit stukje leest, zal zij er nooit achter komen dat ik het toch gedaan heb.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Sarah K schreef op Maandag 22 juni:
Iedere keer weer tranen in de ogen en brok in mijn keel. Heel veel sterkte voor jou, mevrouw Dagtaak en je naasten in deze tijd van angst en onzekerheid. ik duim, bid en vertrouw erop dat jij alle statistieken zult verslaan. Liefs

Gèrina van der Gugten schreef op Maandag 22 juni:
En weer tranen in mijn ogen. Wat moet het ongelofelijk zwaar zijn voor jou/jullie. Sterkte. En als ik ook maar iets kan doen... Lieve groet, Gèrina.

Wilma schreef op Maandag 22 juni:
Goed stuk. Sterkte met al je stappen. Het komt goed zeggen ze dan. Ik duim ervoor.

Caroline Nelissen schreef op Maandag 22 juni:
Oef, Ton, wat mooi, helder en indringend. Ik ga meehopen ... XX

Theo Bouwman schreef op Zondag 21 juni:
Goed stuk. Zullen we nog eens een half uurtje wandelen in Angerenstein of een espresso in de stad. Blijf sterk. Theo

Ivo schreef op Zondag 21 juni:
Het grijpt me erg aan, dat zul je begrijpen. Ik denk vaak aan je. Daarbij ben je een absolute survivor, meer dan ik. Als je iets van/met me wil mail dan even. Allerhartelijkst

Ad schreef op Zondag 21 juni:
Wij zijn er om je te steunen

Jack van Eck schreef op Zondag 21 juni:
Sterkte Ton. Ik ben trots op je!!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2