Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Het zit erop, of is het erin? De laatste chemo

Zaterdag 29 augustus 2020

Gisteren de laatste chemo-toediening gehad. Feestje? Tussenstation? Opluchting of niet? Eigenlijk is het van alles wat. Het was in elk geval het vieren waard.

Na drie maanden bijna wekelijks infuus, bloedprikken, steeds belabberder worden, doorbijten en doorzetten, bank die bed werd, de trappen in huis die steeds hoger en langer leken te worden, de wereld steeds kleiner, word ik nu in het diepe gegooid. Mijn lichaam mag het nu verder zelf oplossen zonder wekelijkse controles, zonder all-inclusive verblijf op de zesde verdieping van het Grand Hotel Rijnstate en de wondermiddelen cisplatin en gemcitabine.


Eigenlijk mag deze mijlpaal pas over een week gevierd worden. Dan is de laatste kuur pas echt goed ingewerkt en hoef ik me voor de eerste keer niet te melden in het ziekenhuis. Ik ga het missen. Niet dat ik er vrienden heb gemaakt, maar het was wel mijn houvast. Mijn baken.

Terwijl ik dit schrijf voel ik me misselijk en zwak. Ik twijfel of het verstandig is om door te typen of toch maar weer te gaan liggen. Ik weet inmiddels dat ik me de zaterdagen en zondagen na elke vrijdagkuur ellendig voel, maar dat het normaliter vanaf de maandag weer bijtrekt, mits mijn bloed en weerstand op peil blijft. Dat was het niet de laatste weken.

Vorige week merkte een alerte verpleegkundige op dat één van mijn bloedwaardes dermate laag was dat dat verklaarde waarom ik me nauwelijks meer kon en wilde verplaatsen, de laatste energie op was. "Ik bespreek het met de zaalarts," zei ze. "Misschien is een bloedtransfusie wel verstandig." Ik schrok me dood. Een bloedtransfusie klinkt eng en levensbedreigend. Het kwam er toch van. Er werden twee zakjes bloedplasma aan het infuus gehangen. Op het eerste zakje een etiket met het nummer van de anonieme bloeddonor. De zakjes waren binnen een paar uur na bestelling "ingevlogen". Ik probeerde te ontdekken of ik kon achterhalen wie de donor was en wanneer het bloed was afgenomen. Ik zou bloemen sturen, kaartjes, bedankjes en de loftrompet blazen. Voor het eerst merkte ik aan den lijve hoe dankbaar ik was dat er mensen zijn die belangeloos hun bloed afstaan om anderen te helpen. En het hielp. Nog geen twee dagen na de transfusie voelde ik me beter dan de vele weken daarvoor. Bij de controle gisteren bleek dat de bloedwaarde nog steeds goed was en dat de transfusie dus geslaagd was. Dat ik me nu niet goed voel ligt aan de laatste chemo. Het bloed is verder goed. Ik moet even nog dit weekend doorkomen en dan zal ik me dagelijks beter gaan voelen. Weet ik, denk ik, hoop ik.

Over drie weken weet ik of de kuur aangeslagen heeft. Dan de volgende scan. Genezen zal ik niet. Maar er zit veel lucht tussen genezing en totale ellende. De oncoloog was een paar weken geleden hoopvol dat de kuur verder aan zou slaan en ik weer maanden (of -veel?-langer) zonder toenemende klachten vooruit kan. Daar ga ik voorlopig maar van uit. De wonderen zijn de wereld nog niet uit en hoop doet leven. Tegeltjeswijsheid helpt.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Wim Bouwman schreef op Maandag 31 augustus:
Ton ooit "Spartacus" genoemd bij je geboorte, en al het leed wat je nu hebt doorstaan geeft aan dat je die naam eer aan hebt gedaan! Wim

Yolande schreef op Zondag 30 augustus:
Wat een aangrijpende Dagtaak, Ton. Weer. Toch piept je optimisme en je energie er weer doorheen. Over tegeltjeswijsheid gesproken: Optimisme is de wonderbaarlijkste kuur voor een lang gezond en gelukkig leven

Theo Bouwman schreef op Zaterdag 29 augustus:
Mooi verslag van een reis door misschien niet de hel maar tenminste het vagevuur. Sterkte hoef ik je niet te wensen. Je bent al sterk

Ton schreef op Zaterdag 29 augustus:
Dank voor vele mooie reacties op Facebook!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2