Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 23: 5 juni tot 12 juni 2011

Muziekdag Mijn Prive Pinkpop en You Tube

Zaterdag 11 juni 2011

Landgraaf, Kerkrade, Heerlen. Parkstad: voor drie dagen het centrum van de muzikale wereld: Pinkpop. Traditioneel gaat het maandagavond hard regenen en is het de rest van de dagen verstikkend warm. Weten we dat al vast. De eerste dagen spuit de brandweer water richting het publiek, de ware stage dive. De laatste dag modder, regenpakken en steeds de dreiging of de slotact wel door kan gaan in verband met het noodweer.

Pinkpop is Jan Smeets, Pinkpop is Dolf Jansen voor de thuisblijvers en Pinkpop is vermoeide voeten, dorst, honger, verrassende nieuwe bands en verrassende comebacks van oude knarren.  De laatste keer dat ik Pinkpop bezocht,...Bezuinigingen Economie en het failliet van Nederland

Vrijdag 10 juni 2011

Vandaag is de kunst aan de beurt, mooi sluitstuk van weer een week aankondigingen van flinke bezuinigingen. De stortvloed aan maatregelen maakt murw. Langzamerhand word je doordrongen van de realiteit die ons kabinet ons voorspiegelt. Het geld is op. We zijn een arm land en moeten de tering naar de nering zetten en wel subiet.
Achttien miljard euro is veel. Dat is het bedrag dat we als land minder moeten gaan uitgeven als we nog gezond willen blijven. Maar is achttien miljard echt zo veel?
We zijn in Nederland met een kleine achttienmiljoen mensen. Iets minder, maar dat rekent makkelijker: als elke Nederlander €1000  bijlapt zijn we uit de...De Stemming in Nederland

Donderdag 9 juni 2011

Hoe is de stemming in Nederland?
Tweede Kamer verkiezingen, het CDA congres, Provinciale Staten, Eerste Kamerverkiezingen, VNG Congres.  Alles in exact een jaar tijd. Begonnen met de Tweede Kamer, geëindigd met de VNG. Het jaar rond. En alle verkiezingen en stemmingen spannend en vol in de media. Het lijkt al eeuwen geleden dat we ene Wouter Bos en ene Balkenende in ons midden hadden. De stemmingmakers van het afgelopen jaar waren Wilders, Rutte, Donner en nu Jorritsma. Anne-Marie als oppositieleider, de voorzitter van de VNG die het verwoordde: "Alleen de allerwijste en de allerdwaaste veranderen nooit van mening". Met andere woorden: draaf niet dogmatisch door, sta open voor an...Hannie van Leeuwen versus Donner, Haring of Kuit

Woensdag 8 juni 2011

"Het is Haring of Kuit" , zo meldde Hannie van Leeuwen gisteren, daarmee doelend op de onduidelijkheid van Minister Donner over mogelijk extra middelen die de gemeentes nodig hebben voor reorganisatie van de Sociale Werkvoorziening. Hannie van Leeuwen (85) is CDA- coryfee en gooide gisteren met een ingezonden brief in de NRC de knuppel in het hoenderhoek. In haar brief geeft zij aan op te willen stappen uit het partijbestuur van het CDA. Ze kan niet leven met de voorgenomen bezuinigingen op het PGB en de Sociale Werkvoorziening. Vooral de wijze waarop Donner de VNG onder druk zet is haar in het verkeerde keelgat geschoten.
"Macht is om te dienen, niet om te heersen", zo schrijft zij in haar brief, "de maat is vol".

Vandaag komt op...VNG Bestuursakkoord en de SW

Dinsdag 7 juni 2011

Vandaag en morgen vindt in Ulft het jaarlijkse congres van de VNG (De Vereniging van Nederlandse Gemeenten) plaats. Het belooft een gezellige bijeenkomst te worden. Onder leiding van Jorritsma kan dat ook bijna niet anders. Streng, rechtvaardig, maar altijd goedlachs.
Minder gezellig is het belangrijkste agendapunt dat morgen in stemming wordt gebracht. Het bestuursakkoord. Gaan de Nederlandse Gemeenten akkoord met het bestuursakkoord dat Minister Piet Hein Donner met de gemeentes wil sluiten. Belangrijkste punt in het akkoord is een forse overheveling van taken die nu door het Rijk worden uitgevoerd en die door de Gemeentes moeten worden overgenomen, maa...Tauge, Sprout, Sprossen, de kiem van de ellende is de papegaai.

Maandag 6 juni 2011

Een sprossen is een sprout en dat is een kiem als taugé en geen Spruit.

Een zuur foutje door gebruik van Google Translate, het online vertaalprogramma van Google, heeft Nederlandse boeren die spruitjes verbouwen een rolberoerte bezorgd.
Gistermiddag werd er een nieuwe telg aan de familie van verdachte EHEC veroorzakers toegevoegd. Duitsland kwam met het bericht. De schuld lag bij de Sprossen. In Engeland werd het vanzelfsprekend direct overgenomen en ook daar wisten ze het zeker: Sprouts waren de oorzaak. Even Googelen en ook in Nederland stond het direct online: Spruitjes! Een taalgeleerde en voedselspecialist hielp ons uit de brand. Ee...Rita Verdonk, Trots op Nederland en het Interview

Zondag 5 juni 2011

Heimwee naar Rita Verdonk zou te ver gaan, onze IJzeren Dame, de Nederlandse Iron Lady die graag in de voetsporen van Margareth Thatcher zou hebben getreden. De vrouw die onze Hirsi Ayaan het land uit bonjourde. Maar wat een mooi interview gisteren in de Volkskrant Magazine.

Trots op Nederland ben ik de afgelopen week zelden geweest. Het is dat Bleker de nationale trots nog even redde door pal voor onze komkommertelers te gaan staan, maar wat ons kabinet er deze week verder van brouwde was tenhemelschreiend. Paniek zaaiend met voorstellen over de PGB, de Zorg, de Sociale Sector, en toen het tijd was om vragen te beantwoorden om helde...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2