Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rita Verdonk, Trots op Nederland en het Interview

Zondag 5 juni 2011

Heimwee naar Rita Verdonk zou te ver gaan, onze IJzeren Dame, de Nederlandse Iron Lady die graag in de voetsporen van Margareth Thatcher zou hebben getreden. De vrouw die onze Hirsi Ayaan het land uit bonjourde. Maar wat een mooi interview gisteren in de Volkskrant Magazine.

Trots op Nederland ben ik de afgelopen week zelden geweest. Het is dat Bleker de nationale trots nog even redde door pal voor onze komkommertelers te gaan staan, maar wat ons kabinet er deze week verder van brouwde was tenhemelschreiend. Paniek zaaiend met voorstellen over de PGB, de Zorg, de Sociale Sector, en toen het tijd was om vragen te beantwoorden om helderheid te verschaffen bleek niemand thuis. Onze minister verwees naar de Gemeentes en de coalitiepartners stuurden de PVV naar onze prime-time Knevel en van de Brink om verhaal te doen.
Niets om Trots op te zijn. Weinig dat Trots uitstraalde.

Hoe anders het interview met Rita. Gekneveld door de VVD en op de Brink bijna aan de schandpaal genageld, straalde ze trots uit, en straalt dat nog steeds uit. Natuurlijk heeft ze zichzelf een aantal malen een slechte dienst bewezen. Haar optreden als een Diva in een Haags Cafe na de verkiezingen waar ze ongeveer een maximaal aantal voorkeursstemmen verkreeg, haar speech tijdens de Bouwbeurs met de beroemde Niet Links, Niet Rechts maar Recht door Zee uitspraak. Haar stalen asielbeleid toen ze minister was.

Wat blijft hangen na de periode Rita, en versterkt door het interview gisteren is een oprechtheid.  Een oprecht geloof in haar bijdrage aan het kabinet, geen geveins, geen achterkamertjespolitiek om haar vriendin Ayaan te redden. Een oprecht geloof in de VVD dat zij met al die voorkeursstemmen en haar staat van dienst regelrecht partijleider en later dan ook op zou gaan voor de MP-functie. Rita geloofde in haar missie en had vertrouwen in de mensen rondom haar die haar als een baksteen lieten vallen op het moment dat het er op aan kwam. Misschien dat die naïviteit haar de das geeft omgedaan. De politiek is geen eerlijk spel, het gaat om macht, om posities, om de kunst je te handhaven in posities waarin je het hardst wordt aangevallen. Die kwaliteiten mist en mistte Rita Verdonk. De dame die dacht dat ze hard moest zijn omdat het zo hoorde en af en toe dronken was door succes en daardoor niet zag dat haar stoelpoten korter en korter werden.

Na Rita is het asielbeleid niet veranderd. Na Rita is alleen de toon veranderd en de onduidelijkheid toegenomen. Ik ben nooit een fan van haar geweest en dat hoeft ook niet, maar een vrouw die na een prominente carrière niet te beroerd is om op lagere scholen de jeugd iets bij te brengen over ons staatsbestel, en dat doet met een flinke passie en lach verdient respect. Iets om trots op te zijn.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2