Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

VNG Bestuursakkoord en de SW

Dinsdag 7 juni 2011

Vandaag en morgen vindt in Ulft het jaarlijkse congres van de VNG (De Vereniging van Nederlandse Gemeenten) plaats. Het belooft een gezellige bijeenkomst te worden. Onder leiding van Jorritsma kan dat ook bijna niet anders. Streng, rechtvaardig, maar altijd goedlachs.
Minder gezellig is het belangrijkste agendapunt dat morgen in stemming wordt gebracht. Het bestuursakkoord. Gaan de Nederlandse Gemeenten akkoord met het bestuursakkoord dat Minister Piet Hein Donner met de gemeentes wil sluiten. Belangrijkste punt in het akkoord is een forse overheveling van taken die nu door het Rijk worden uitgevoerd en die door de Gemeentes moeten worden overgenomen, maar met minder geld. Belangrijkste decentralisatie voor de gemeentes vindt plaats op de volgende terreinen:

1. Werken naar vermogen (nieuwe wet op de Sociale Werkvoorziening)
2. Begeleiding AWBZ
3. Jeugdzorg

Uit een voorlopige telling blijkt dat het akkoord waarschijnlijk niet kan rekenen op een meerderheid van de gemeentes. De VNG wil daarom het akkoord niet geheel in stemming brengen maar de nieuwe wet op de sociale werkvoorziening eruit halen. Dit volstrekt tegen de zin in van Donner. Het is alles of niets, zo verkondigde hij al bij het Buitenhof afgelopen zondag. De Wet op de Sociale Werkvoorziening is omstreden. Het gaat hierbij niet zozeer om een decentralisatie (de gemeentes waren immers al verantwoordelijk en "eigenaren"van de SW-bedrijven) maar om een forse herstructurering. De bedrijven moet EN weer winstgevend worden EN ze moeten ervoor zorgen dat er veel meer uitstroom plaats gaat vinden van mensen die volgens Donner in staat zijn een plekje op de reguliere arbeidsmarkt te vinden. Die twee zaken zijn welhaast onverenigbaar. De "beste"mensen die voor de productie zorgen moeten eruit, en deze beste mensen zullen ternauwernood een reguliere arbeidsplaats vinden (tenzij met veel dure -extra- begeleidingskosten).
Voor mensen die niet bekend zijn met deze grote sector (er werken ruim 100.000 mensen in deze sector!) is het vast allemaal abracadabra. Maar het gaat ondertussen wel ergens om.
Veel gemeentes hebben er geen vertrouwen in dat ze met de bijdrage van Donner de sector zo kunnen herstructureren zoals het Rijk dat wil. Het bestuursakkoord dreigt afgestemd te worden als het inderdaad Alles of Niets is zoals Donner wil.
Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer kan dit wel eens de belangrijkste stemming worden dit jaar. De toekomst van het Sociaal Stelsel in Nederland wordt  voor een groot deel morgen in Ulft bepaald.

Voorlopig is het nog geen komkommertijd!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Toin Pijnemburg schreef op Dinsdag 7 juni:
Te makkelijk! Je iets dergelijks "afvragen" over Ulft. Wat is er mis dan met Ulft. Of komt al het goede uit.... Den Haag?

Aiken schreef op Dinsdag 7 juni:
In Ulft... Of all places. Is daar wel een sociaal stelsel?

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2