Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bezuinigingen Economie en het failliet van Nederland

Vrijdag 10 juni 2011

Vandaag is de kunst aan de beurt, mooi sluitstuk van weer een week aankondigingen van flinke bezuinigingen. De stortvloed aan maatregelen maakt murw. Langzamerhand word je doordrongen van de realiteit die ons kabinet ons voorspiegelt. Het geld is op. We zijn een arm land en moeten de tering naar de nering zetten en wel subiet.
Achttien miljard euro is veel. Dat is het bedrag dat we als land minder moeten gaan uitgeven als we nog gezond willen blijven. Maar is achttien miljard echt zo veel?
We zijn in Nederland met een kleine achttienmiljoen mensen. Iets minder, maar dat rekent makkelijker: als elke Nederlander €1000  bijlapt zijn we uit de zorgen. Voor veel mensen is  €1000 een boel geld, voor heel veel mensen is het niets. Nog geen honderd euro per maand, minder dan een half pakje sigaretten per dag. Of een flinke tank vol met benzine goed voor ongeveer 30 km per dag rijden.
In totaal is er in Nederland 339 miljard euro aan spaargeld en 81 miljard euro aan beleggingen, los van de gelden die bijvoorbeeld in de pensioenpot zitten.
Per inwoner (!) gemiddeld 20.000 Euro, en per huishouden ruim 45.000 euro. (cijfers CBS 2009).
Dit gaat alleen over de spaargelden. Niet meegerekend zijn de waarden die in grond, huizen, kunst, of andere vaste zaken zit.
Nederland kent ongeveer 100.000 miljonairs. Gemiddelde rijkdom ligt op de twee miljoen, waarde ongeveer 200 miljard.
Beatrix in haar eentje heeft een geschat vemogen ergens tussen de vier en vijf miljard euro. Grote getallen waar je allemaal niets mee kunt.
Het lastige van een rijksbegroting is dat je met "posten"werkt (zorg, kunst, infrastructuur, defensie, onderwijs) en niet met mensen. Laten we een keertje alle mensen die het kunnen lijden een extra bijdrage ter waarde van de gemiddelde prijs van een seizoenskaart ADO, bijvoorbeeld, vragen; of een eenmalige bijdrage van de rente die maandelijks op de spaarrekeningen wordt bijgeschreven.
Dat kan natuurlijk allemaal niet. Ik ben geen econoom en ik snap er niets van. Wel zit ik dagen te piekeren en te peinzen hoe het zo ver is gekomen dat we zo arm zijn geworden dat we moeten bezuinigen op elementaire waarden in onze maatschappij. We hebben iets fout gedaan. Laten we er dan ook maar met zijn allen voor boeten.
Gisteren de zorg en de PGB's, vandaag de subsidies op de kunsten. Ik steek zo nog maar een sigaret op en ga een eindje toeren. De ellende van me afschudden.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Rik schreef op Vrijdag 10 juni:
Als je de bezuinigingen niet snapt, moet je jezelf niet op de kop geven "ik ben vast heel dom", maar durven concluderen: er is helemaal geen noodzaak tot bezuinigen. Eigenlijk is er nooit noodzaak tot bezuinigen omdat tekort en staatsschuld er in principe niet toe doen (is afhankelijk van reële economie). Het enige (opnieuw in principe) wat je hoeft te weten/hanteren is de sectorbalans: economie = overheid + particulier + buitenland. Als de overheid in de plus wil (zelf minder uitgeeft), moet het geld van die andere twee komen, anders kom je niet op nul uit. Maar afgezien daarvan merk je hoe destructief het is als de overheid vindt dat overheidsfinanciën niet horen te werken voor de samenleving. (het is overigens niet mijn zelf-bedachte waarheid, maar een officiële economische school)

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2