Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Hannie van Leeuwen versus Donner, Haring of Kuit

Woensdag 8 juni 2011

"Het is Haring of Kuit" , zo meldde Hannie van Leeuwen gisteren, daarmee doelend op de onduidelijkheid van Minister Donner over mogelijk extra middelen die de gemeentes nodig hebben voor reorganisatie van de Sociale Werkvoorziening. Hannie van Leeuwen (85) is CDA- coryfee en gooide gisteren met een ingezonden brief in de NRC de knuppel in het hoenderhoek. In haar brief geeft zij aan op te willen stappen uit het partijbestuur van het CDA. Ze kan niet leven met de voorgenomen bezuinigingen op het PGB en de Sociale Werkvoorziening. Vooral de wijze waarop Donner de VNG onder druk zet is haar in het verkeerde keelgat geschoten.
"Macht is om te dienen, niet om te heersen", zo schrijft zij in haar brief, "de maat is vol".

Vandaag komt op het VNG-congres het bestuursakkoord waarin onder meer de bezuinigingen in de Sociale Werkvoorziening zijn opgenomen in stemming. Van de ongeveer 100.000 mensen die nu in Sociale Werkvoorziening werkzaam zijn zal er nog ruimte zijn voor ongeveer 30.000. De rest moet de reguliere arbeidsmarkt op. In de praktijk de vrees dat dan de geranium het uitzicht zal zijn van de uitgerangeerde SW-er. (zie ook Dagtaak: https://iturl.nl/snknc

Of Hannie echt op stapt is nog onduidelijk. Partijvoorzitter Peetoom, overvallen door haar aankondiging van vertrek uit het bestuur, zegt dat het nog niet zo ver is. Hannie heeft eerder gedreigd met opstappen en aangekondigd het kabinet goed in de gaten te houden. Dat was op het historische partijcongres waarin het CDA in moest stemmen met het gedoogakkoord met de PVV.  Hannie was faliekant tegen.
Het CDA-congres ging toch akkoord en en staat inmiddels in de peilingen op 13 zetels (natuurlijk voor wat het waard is, maar toch!). Hoever de invloed van Hannie nu gaat reiken is onduidelijk, wel was het opzienbarend dat na het uitdelen van het NRC gistermiddag in de kamer ineens voorstellen kwamen vanuit het CDA om toch meer ruimte beschikbaar te stellen voor de reorganisatie van de SW. Nog steeds geen Haring of Kuit, maar wel opvallend.

Hannie: her best years are yet to come!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Sharp Ben schreef op Woensdag 8 juni:
Je zou bijna hopen dat Donner, Rutte en Co in hun (erg) nabije omgeving stante pede geconfronteerd worden met een (arbeids)handicap...

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2