Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Tauge, Sprout, Sprossen, de kiem van de ellende is de papegaai.

Maandag 6 juni 2011

Een sprossen is een sprout en dat is een kiem als taugé en geen Spruit.

Een zuur foutje door gebruik van Google Translate, het online vertaalprogramma van Google, heeft Nederlandse boeren die spruitjes verbouwen een rolberoerte bezorgd.
Gistermiddag werd er een nieuwe telg aan de familie van verdachte EHEC veroorzakers toegevoegd. Duitsland kwam met het bericht. De schuld lag bij de Sprossen. In Engeland werd het vanzelfsprekend direct overgenomen en ook daar wisten ze het zeker: Sprouts waren de oorzaak. Even Googelen en ook in Nederland stond het direct online: Spruitjes! Een taalgeleerde en voedselspecialist hielp ons uit de brand. Een Sprossen is geen spruit zoals Google wil doen geloven maar een groente kiem. Zoals de Tauge.
De boeren haalden opgelucht adem, de Chinese restaurants in paniek.
Nog steeds hebben we het over "verdacht". Nog steeds geen 100% duidelijkheid, en nog steeds geen ander vermoeden dat het waarschijnlijk gaat om een bacterie die voortkomt uit "iets"dat "ergens" is verbouwd.

Om alles uit te sluiten moet je dus dat "iets" niet eten dat "ergens"vandaan komt. De Duitse Bild doet het eenvoudiger. Op de voorpagina een foto van een biologisch bedrijf in Kreis Uelzen met daarboven de kop: Das Killer Keim!
Laat het maar zo eenvoudig zijn. Het bedrijf sluiten, de eigenaar een vergoeding geven en klaar met de ellende. Een paar uur daarvoor had de Kartoffelkeller in Lubeck al onder vuur gelegen nadat eerst de Spaanse en Nederlandse komkommertelers op de rand van faillissement waren gebracht.

Het EHEC bacterie heeft al tot 121 doden geleid en meer dan 1500 geïnfecteerden, radio Lawaaipapegaai al tot duizenden hartproblemen bij boeren en meer dan miljoenen radeloze consumenten. Het aantal mensen dat ernstige voedselvergiftiging heeft opgelopen tijdens het BBQ-en dit weekend met de verplichte rauwkost ernaast, wordt nog onderzocht.

Vanavond beloven de Duitse onderzoekers met een definitief antwoord te komen. Tot die tijd, zou ik zeggen, mogen we alles eten. Tenzij je aan de lijn bent: pas dan op met voedingssupplementen, voordat je het weet verslik je je!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Dinsdag 7 juni:
Ooit een papagaaienspruit taugé zien eten?

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2