Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 45: 6 november tot 13 november 2011

De Neuro , neurologen en het europese zenuwstelsel

Zaterdag 12 november 2011

Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Neurologen houden zich onder meer bezig met de ziekte van Parkinson, dementie en het syndroom van Korsakoff. Taalstoornissen en geheugenstoornissen zijn koren op de molen van de neuroloog. Tot pakweg ergens in de tweede helft van de vorige eeuw was de psychiatrie en de neurologie één vakgebied. De "zenuwarts" was de behandelaar.

Zowel de psychiater als de neuroloog zijn goede luisteraars. Eerst luisteren dan kijken. De patiënt vertelt, en de arts hoort aan. Kleine aanwijzingen van inconsistenties in het verhaal van de patiënt kunnen de art...Prins Carnaval 11-11-11 en de verdwenen sleutel

Vrijdag 11 november 2011

Vandaag is het de 11-11-11 . De elfde van de elfde van de elfde. Gekker dan vandaag zal het voorlopig niet worden. De belangrijkste nieuwsfeiten van de dag.

Als de voorspellingen juist zijn krijgt Prins Willem I Holleeder vandaag in Dommelbaorzadurp de sleutel aangereikt. Hij moet eerst nog even gekozen worden later op de dag, maar naar het schijnt is de concurrentie uitgeschakeld en staat hem niets meer in de weg om de narrenraad van Vught voor te gaan zitten. De sleutel is inmiddels wel al vrijgegeven.

Prins Geert II uit het aloude Venlo (Valuas- niet te verwarren met Valutas) heeft de eerste beleidsvoornemens reeds gemaakt. Vanaf 11...Profiel Karremans Srebrenica Servie en Mladic

Donderdag 10 november 2011

Dagtaak vandaag herhaalt de column van 26 mei van dit jaar. Dat was de dag nadat Ratko Mladic was opgepakt en de val van de enclave Srebrenica opnieuw vol in het nieuws kwam. Gisteren was er een uitzending van Profiel (KRO) over Karremans. Ontluisterend. Wellicht meer dat dan onthullend. Meer dan vijftien jaar na de val van de enclave zullen bij velen de beelden van de afgevoerde Bosnische mannen nog op het netvlies staan. Evenals de beelden van Karremans naast Mladic. Karremans was wederom, net zoals in de column hieronder, uit mei, wordt beschreven, de pias. Wederom wordt hem veel aangewreven. Op veel fronten terecht: was hij wel de leider die daar nodig was? Maar nog steeds blijft de grote vraag hangen waar Nederland en de superieuren va...


Torrie van Mattie , Dion Graus en de Omnidepressie van de taal: The Battle

Woensdag 9 november 2011

"Jozef was omnidepressed toen hij hoorde dat Maria pregno was, maar ze had niet gebald met een ander."

Kijk zo kan het ook. Niks verhullende taal. Helder, duidelijk, nu weten we waar het over gaat, klip en klaar, dit zal de jeugd aanspreken en de kerken gaan weer vollopen. Broodnodig in tijden van omnidepressie!

Chala of lussu, zult u denken, wat een onzin, wat koop ik daarvoor, of wellicht, wat krijg ik daarvoor als ik dat koop? Wat u krijgt is een bijbel in straattaal. Hoeveel doekoe u daarvoor neer moet tellen weet ik niet. Maar er kan al gratis naar geluisterd worden op


Nieuws-quiz 2011 Roulette en Domino

Dinsdag 8 november 2011

Nog twee kleine maanden en het jaar 2011 is al weer voorbij. De redacties van televisieprogramma's, tijdschriften en kranten gaan zich langzamerhand voorbereiden op de jaaroverzichten en de verplichte nieuwsquizzen. Ook Dagtaak zal zich hieraan niet onttrekken, hoe bescheiden ook, als je de ambitie hebt om het nieuws op de voet te volgen dan moet je ook het lef hebben om daar vragen over te stellen. En vooral jezelf vragen te stellen. Nog een dag of vijftig, maar de zenuwen slaan nu al toe.

Wat vandaag nieuws is, is morgen al weer geschiedenis. Dat is altijd al zo geweest maar dit jaar belooft de geschiedenis in te gaan zoals we in de recente...Leers , Griekenland, COA en de Trein der Traagheid

Maandag 7 november 2011

Minister Gerd Leers was vorige week in Griekenland om met zijn Griekse collega minister het probleem van de centrale opvang asielzoekers en vluchtelingen te bespreken. Ik denk er nu pas weer aan. Ik had het bericht gelezen, het in me opgenomen, dacht ik, en daarna overgegaan tot de orde van de dag. Het drong niet tot me door welk een belachelijk nieuwsfeit dit feit was. Dat komt vaker voor. Soms volgen hersenen het begrip van de traagheid. Nieuws dringt nog wel door, maar je bewustzijn doet er niets mee. Zelfbescherming tegen absurditeit?

Het artikel stond woensdag in de Telegraaf. Twee november. Nauwelijks vierentwintig uur na de stemming in...Wordfeud , Smart dating, Fraude en de Hete Brij

Zondag 6 november 2011

Wordfeud?? Wel eens van gehoord? Wordfeud is een spelletje dat je kunt spelen op je mobiele telefoon. Maar dan alleen als je telefoon "Smart" is. Smart is een bekend woord uit de management industrie maar betekent in gewoon steenkolenengels "Slim". Wordfeud is echter allesbehalve slim. Wordfeud is het meest fraudegevoelige en stompzinnige  spel dat ik ken en het erge is: na één keer spelen wil je nog een keer, en daarna nog een keer. Verre van "Smart"!

 Wordfeud (spreek uit "Wurtfjoet") is de heroïne, de cocaïne en de xtc ineen. Zwaar verslavend, je slaapt niet meer, en het schijnt bovenal de Love Drug te zijn. Wat? De Love Dru...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2