Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nieuws-quiz 2011 Roulette en Domino

Dinsdag 8 november 2011

Nog twee kleine maanden en het jaar 2011 is al weer voorbij. De redacties van televisieprogramma's, tijdschriften en kranten gaan zich langzamerhand voorbereiden op de jaaroverzichten en de verplichte nieuwsquizzen. Ook Dagtaak zal zich hieraan niet onttrekken, hoe bescheiden ook, als je de ambitie hebt om het nieuws op de voet te volgen dan moet je ook het lef hebben om daar vragen over te stellen. En vooral jezelf vragen te stellen. Nog een dag of vijftig, maar de zenuwen slaan nu al toe.

Wat vandaag nieuws is, is morgen al weer geschiedenis. Dat is altijd al zo geweest maar dit jaar belooft de geschiedenis in te gaan zoals we in de recente geschiedenis alleen in 1989 hebben meegemaakt. Dat was ook een jaar waarin je van de ene verbazing in de andere kwam, grote omwentelingen met een groot na-ijl effect ( opkomst Bush, dood Khomeiny, val Ceaucescu, Tienaminplein China, Oost-Europa, start veranderingen in Zuid-Afrika, Russen trek weg uit Afghanistan). Een nieuwe wereldorde ontstond, veel zekerheden, ook de minder prettige, vielen weg.

2011 is hard op weg een zelfde soort jaar te worden. Na de Lente in Noord-Afrika nu de herfst in Europa. De zomer van Obama en de kritieke toestand van onze voedselproductie. Het jaar waarin de 7-miljardste wereldburger zich aankondigde in een wereld die in grote verwarring is.

De AEX en de Dow-Jones bepalen de stemming van de dag. Al dan niet ingefluisterd door de kredietbeoordelaars. De val van Berlusconi en de regering van nationale eenheid in Griekenland zullen afhankelijk zijn van de koersontwikkelingen. Het balletje draait rond en het is de vraag op welk nummer het gaat vallen aan het eind van het jaar.

Stilletjes oefenen we de rijtjes: Peseta, Lire, Drachme, Escudo, Franse en Belgische Frank, Mark en Gulden.

Nog twee maanden te gaan. Als je gevraagd wordt bij de slotvraag van de nieuwsquiz wat het spel van het jaar in 2011 was, zeg dan niet Wordfeud, maar onthoud dat het enige juiste antwoord Domino moet zijn. Met Roulette op de goede tweede plaats.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Woensdag 9 november:
Stilletjes oefenen we de rijtjes - briljant!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2