Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Torrie van Mattie , Dion Graus en de Omnidepressie van de taal: The Battle

Woensdag 9 november 2011

"Jozef was omnidepressed toen hij hoorde dat Maria pregno was, maar ze had niet gebald met een ander."

Kijk zo kan het ook. Niks verhullende taal. Helder, duidelijk, nu weten we waar het over gaat, klip en klaar, dit zal de jeugd aanspreken en de kerken gaan weer vollopen. Broodnodig in tijden van omnidepressie!

Chala of lussu, zult u denken, wat een onzin, wat koop ik daarvoor, of wellicht, wat krijg ik daarvoor als ik dat koop? Wat u krijgt is een bijbel in straattaal. Hoeveel doekoe u daarvoor neer moet tellen weet ik niet. Maar er kan al gratis naar geluisterd worden op http://www.straatbijbel.nl/straattaal .

De straatbijbel is geen slap verhaal. Zonder doekjes eromheen te winden wordt de vinger op de zere plek gelegd. Ik hb het einde nog niet beluisterd van het verhaal, maar dat ga ik zeker doen een van de komende dagen.

Zo moet Dion Graus gisteren ook gedacht hebben. Hoezo doekjes? Waarom geen vingers op de zere plek: "Kom op Schmittman, hoeveel doekoes heeft dit hele zaakje je nu opgeleverd?" "Geen slappe verhalen met je mooie tapas, wij tjappen vanavond weer gewoon boerenkool maar jij zal wel weer aan je Sjatobriant gaan". Dion Graus mocht dat niet denken of zeggen van de parlementaire enquêtecommissie en vond: "Chala, wegwezen hier, ik ga niet met meel in de mond praten."

Bunga Bunga "liever geil dan gay" Berlusconi schreef ongeveer op hetzelfde moment de namen op van de mensen die tegen hem stemden. Handig voor later, je weet maar nooit.

De power van de straat is allang doorgedrongen tot de hogere regionen in de maatschappij. Misschien moeten de parlementaire enquêtecommissie zittingen, de Italiaanse debatten, en waarom ook niet gewoon onze Tweede Kamer zittingen, "Doe 'ns normaal man", plaatsvinden in de Boksring of op het Johan Cruijff- voetbalveldje. In plaats van debatten gaan we het vanaf nu ook gewoon "The Battle" noemen.

Allemaal met de rug naar de strijders toe, en pas op het moment dat er wat zinnigs uitkomt draaien we onze stoel om. Het belooft een lange zit te worden.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2