Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Neuro , neurologen en het europese zenuwstelsel

Zaterdag 12 november 2011

Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Neurologen houden zich onder meer bezig met de ziekte van Parkinson, dementie en het syndroom van Korsakoff. Taalstoornissen en geheugenstoornissen zijn koren op de molen van de neuroloog. Tot pakweg ergens in de tweede helft van de vorige eeuw was de psychiatrie en de neurologie één vakgebied. De "zenuwarts" was de behandelaar.

Zowel de psychiater als de neuroloog zijn goede luisteraars. Eerst luisteren dan kijken. De patiënt vertelt, en de arts hoort aan. Kleine aanwijzingen van inconsistenties in het verhaal van de patiënt kunnen de arts al snel op het goede spoor brengen. Veel patiënten die een neuroloog bezoeken confabuleren (het vertellen van "verzonnen" verhalen, die voor de patiënt "waar" zijn). Bij sommige ziektebeelden, zoals bij het syndroom van Korsakoff, is dit zelfs schering en inslag. Het verzonnen verhaal gaat een eigen leven leiden. Zowel voor de patiënt als voor de argeloze toehoorder. Confabuleren is geen liegen. Jokkebrokken weten dat ze de waarheid niet vertellen. Confabulanten niet. Het herkennen van de leugen en het langzamerhand boven tafel krijgen van de waarheid is bij uitstek het vakgebied van de arts. Genezing is niet altijd aan de orde. Sommige aandoeningen in de hersenen zijn blijvend. Het beste resultaat wat de arts dan kan bereiken is begrip te krijgen voor de patiënt in zijn of haar naaste omgeving en het aanreiken van medicijnen om de ziekte draaglijk te maken en de patiënt tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Tot op heden behandelt de neuroloog individuele patiënten. Er wordt momenteel driftig onderzoek gedaan naar collectieve geheugenstoornissen, collectieve confabulaties en waanbeelden op Europese schaal. Wie liegt er, wat wordt als waarheid aangenomen en wie kunnen we nog vertrouwen? De zenuwartsen die zich met dergelijk onderzoek bezig houden zijn verdeeld. De onbegrijpelijkheden en leugens om bestwil zijn van een dermate grote omvang dat het lastig is om op korte termijn tot een goede diagnose te komen. De ernst van de ziekte is wel in die mate dat behandeling  noodzakelijk is.

Steeds meer stemmen gaan op om voorlopig een paardenmiddel in te zetten: Werknaam : De Neuro. Grapjassen hebben het ook al over de Zeuro , en als niets meer lijkt te werken dan zal er de collectieve Pleuro worden ingezet.
Pas als alle fabeltjes de wereld uit zijn kan er aan genezing worden gedacht. Er is al een zenuwcentrum in oprichting. Hoe lang het duurt voordat er zicht is op verbetering is onduidelijk. Chinese acupunctuur wordt niet uitgesloten.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

John Knappers schreef op Zaterdag 12 november:
Dan zijn we dus eens dat onze politici net zo weinig weten over De Neuro en alle konswekwenties, als onze geneesheren over onze hersenen. Kortom: ze roepen maar wat, haha.

Dagtaak schreef op Zaterdag 12 november:
John, volgens mij geef je exact weer wat de bedoeling van het stukje is. Terwijl er maar nauwelijks zicht is op de aanpak die nodig is, worden nu in sneltreinvaart medicijnen aan "Europa"voorgeschreven terwijl het probleem zo complex is dat er eerst maar eens goed geluisterd moet worden.

John Knappers schreef op Zaterdag 12 november:
Hoi Ton. Je weet dat ik een fan ben van je collums maar in dit geval willen mijn hersenen niet goed begrijpen wat je punt is hier. Wat ik als ervarinsgdeskundige je wel kan vertellen is dit: onze medische wereld begrijpt slechts een zeer klein deel van hoe onze hersenen werken. Het grootste deel van de medicatie die wordt toegediend is een gok geweest. Ze werken vaak wel, maar men weet niet hoe. De stelligheid van sommige artsen omtrent de werking van bepaalde medicatie wil mij wel eens beangstigen. Van directe kennis is namelijk nauwelijks sprake. De ironie in je collumn voel ik, je bedoeling ontgaat me in deze.... Hartelijke groet, John www.knappers.nl

Dagtaak schreef op Zaterdag 12 november:
Hoor net dat sommige reacties niet doorkomen, neem contact met me op indien uw reactie niet zichtbaar is.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2