Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Leers , Griekenland, COA en de Trein der Traagheid

Maandag 7 november 2011

Minister Gerd Leers was vorige week in Griekenland om met zijn Griekse collega minister het probleem van de centrale opvang asielzoekers en vluchtelingen te bespreken. Ik denk er nu pas weer aan. Ik had het bericht gelezen, het in me opgenomen, dacht ik, en daarna overgegaan tot de orde van de dag. Het drong niet tot me door welk een belachelijk nieuwsfeit dit feit was. Dat komt vaker voor. Soms volgen hersenen het begrip van de traagheid. Nieuws dringt nog wel door, maar je bewustzijn doet er niets mee. Zelfbescherming tegen absurditeit?

Het artikel stond woensdag in de Telegraaf. Twee november. Nauwelijks vierentwintig uur na de stemming in de Tweede Kamer over Mauro.
Twee november. Een dag nadat heel Europa op zijn kop stond omdat Papandreou een referendum had aangekondigd. In Cannes waren de hele dag zware gesprekken met een overspannen Merkel en Sarkouzy, de beurzen beleefden hun zoveelste dieptepunt. En Leers bezoekt zijn Griekse collega van immigratiezaken om erop aan te dringen dat er broodnodig geld geïnvesteerd moet worden in de opvang van asielzoekers opdat Nederland dan makkelijker mensen terug kan sturen naar het land waar de kandidaat vluchteling het eerst zijn schreden in Europa zette. In dit geval dus Griekenland. De poort van Europa.
Het bezoek viel in de week dat in Nederland bekend werd dat het torenhoge uitgavenpatroon van de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) zich niet alleen beperkte tot het loon van Albayrak en haar auto, maar dat het COA miljoenen verspilde aan dure toiletpotten en de inhuur van exorbitant dure interim-managers.

In die week dus.

Gerd Leers die met droge ogen in een chique katamaran de kustlijn van Griekenland inspecteert om te constateren dat er wel wat geld bij mag."Zo gaat het niet langer", moet hij gedacht hebben, "in Griekenland zijn er een half miljoen illegalen, procedures duren te lang: kortom slecht geregeld. neem een voorbeeld aan Nederland en investeer! Een goede COA en goede procedures zijn het halve werk. Dat zal die 2000 die vanuit Griekenland naar Nederland afreizen leren".
Het kan geen toeval zijn dat nauwelijks vier dagen na het bezoek van Leers het Griekse kabinet is gevallen (die wel!). Het bezoek zal er ingehakt hebben.

Wat me het meest verbaast, is dat ik het bericht wel gelezen heb, maar er nauwelijks aandacht aan besteedde. Het leek alsof het niet waar was. De wet van de traagheid (inertie) is fantastisch beschreven in een al oud boekje van de Belg Johan Daisne ( de trein der traagheid). Hierin leven de slachtoffers van een (fataal) treinongeluk nog een periode door alsof er niets gebeurd is. Ze wilden er niet aan. Dat de waarheid uiteindelijk, bikkelhard, toch onder ogen gezien moet worden laat zich raden. Die wet dus.


Gisteren op Dagtaak: Wordfeud, de Fraude, Smart Dating en de Hete Brij

 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Woensdag 9 november:
Aardig filmpje over dit onderwerp: Source Code.

Peter schreef op Maandag 7 november:
Mooie column, en mooi boek trouwens ook van Johan Daisne

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2