Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 43: 23 oktober tot 30 oktober 2011

IM Harry Mulisch, 1 jaar in de door hem ontdekte hemel

Zaterdag 29 oktober 2011

Morgen is het een jaar geleden dat Harry Mulisch overleed, 30 oktober 2010. De laatste schrijver van de grote vier, waarvan W.F. Hermans als eerste stierf (1995) en daarna in rap tempo: Reve (2006) en Wolkers (2007), noem je er vijf dan Hugo Claus (2008), nemen we een dichter mee, dan zes: Simon Vinkenoog (2009), Mulisch zelf (2010) en dit jaar Hella S. Haase (2011). Schrijvers waarvan Mulisch, in mijn ogen, het meest prominent was. Schrijvers waarmee mijn generatie is opgegroeid en waarvan elk nieuw boek een sensatie was die je gelezen moest hebben voordat de recensies verschenen. De laatste "Mulisch" is alweer van 2001,

CDA Congres , Dagtaak wordt aangehouden, Bleker en Klink op het podium

Vrijdag 28 oktober 2011

De column van gisteren wordt "aangehouden" . In navolging van de oppositie vannacht leek dat de voltallige redactie van Dagtaak een goede beslissing. Op een paar punten moet de "motie van verlossing" worden aangepast:

1. Vanzelfsprekend, in tegenstelling tot onderstaande tekst, gaat het CDA Congres, morgen voornamelijk over Mauro. Is het niet in de zaal, dan wel in de wandelgangen.
2. De zinsnede dat het CDA congres niet opgeleukt mag worden door grapjassen moet worden versterkt.
3. De oproep "verlos ons van het kwade" moet in het vet worden gedrukt, en in geen geval mag daarachter komen: "en we gaan over tot de orde van de dag" , de orde van de dag is een niet gewenste orde.
4. De slottoespraak zal in tegenstelling tot eerd...CDA Congres , Feest van de Democratie (2), Verlos ons van het Kwade

Donderdag 27 oktober 2011

Een week na de oproep van Buma aan de oud-gedienden van de partij om zich gedeisd te houden (zie ook Dagtaak van 22/10) -de zogenaamde Mastodonten- vindt er weer een CDA Partijcongres plaats. Ditmaal in Utrecht, de Jaarbeurs. Het historische congres van een jaar geleden heeft iedereen nog in het geheugen. Starring: Eurlings ( "at your service") , Verhagen ("mijn vader"), Hannie van Leeuwen ("ik blijf vechten voor de democratie") en natuurlijk Koppejan en Ferrier met beiden de dissidenten-status. Toen ging het om wel of niet samen gaan regere...


Mauro , D-day, en de strop van het gedoogakkoord

Woensdag 26 oktober 2011


Update van de column vanochtend.

Wat Leers betreft is het doek gevallen. Een enkeltje Angola is wat hij voor Mauro in petto heeft.

Het CDA is nu aan zet en heeft de sleutel in handen. Gaat zij zich ontworstelen aan de strop van het gedoogakkoord, of gaat zij barmhartigheid tonen en een menselijk gezicht laten zien.

Belangrijkste argument dat Leers hanteert in zijn toelichting is de "precedent-werking". Juist Leers daar gaat het ons allen om! De precedent-werking van het toegeven aan de grillen van de partij die ons land in de strop houdt. De strop van de xenofobie. De strop van de vervreemding van de menselijke waarden. Met v...Het Nieuwe Stemmen, Pauw en Witteman , Bert van der Veer en de RK

Dinsdag 25 oktober 2011

Pauw en Witteman was gisteravond verplichte kost. In een uur werd én de katholieke kerk om zeep geholpen én ons staatsbestel hervormd. Een unieke uitzending die hopelijk nog lang via Uitzending Gemist gratis beschikbaar zal blijven.

Wat niemand durfde te zeggen is nu via een omweg toch gezegd. Het probleem is aangekaart en de oplossing is al gegeven. De Nederlandse kiezer is dom, is een internet-hooligan en helpt met zijn stemgedrag De Haagse Politiek om zeep. Voordat we voortaan de kiezers te laten stemmen, laten we een vakjury een short-list maken die gaat bepalen wat goed voor ons is. Partijen en personen mogen zich, zoals nu ook al gaat, k...Mies Bouwman , VI , The Voice of Holland en het SMS stemgedrag

Maandag 24 oktober 2011

Mies Bouwman is verontwaardigd. En dat mag. De icoon van de vaderlandse televisie toen Nederland nog maar één net had, en later twee, is jarenlang de Amusements Voice of Holland geweest. Dat was in de tijd toen het beste liedje op het Songfestival nog won, in de tijd dat politici met doorwrochte ideeën nog de meeste stemmen kregen en in de tijd dat we geloofden wat we voorgeschoteld kregen.

Mies was de moeder van de TV en mag van mij met terugwerkende kracht alle ringen toegekend krijgen die er zijn, maar met haar reactie nu laat ze zich behoorlijk kennen.
Hoe VI het voor elkaar gekregen heeft om de meeste stemmen te krijgen voor de Goude...Buitenhof , de Euro, de slaappil en Zeus

Zondag 23 oktober 2011

Vol plaatsvervangende schaamte gisteren delen van het Euro-debat gezien. Rutte die gedwongen werd om als een meneertje Rozenwater vandaag uitspraken te doen in Brussel waarbij hij zelf aankondigde dat hij nauwelijks serieus genomen wordt als hij meer dan een paar zinnen uitspreekt. Rutte die niet in staat is om het standpunt van het kabinet toe te lichten omdat dat de "onderhandelingen" in de weg zal staan, terwijl De Jager tegelijkertijd de pers te woord staat. Albayrak en Plasterk samen op het PvdA-katheder dat later door Cohen zelf ingenomen gaat worden. De PVV-bankjes waar vooral veel gelachen en gegiecheld wordt. Een geachte afgevaardigde v...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2