Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Mauro , D-day, en de strop van het gedoogakkoord

Woensdag 26 oktober 2011


Update van de column vanochtend.

Wat Leers betreft is het doek gevallen. Een enkeltje Angola is wat hij voor Mauro in petto heeft.

Het CDA is nu aan zet en heeft de sleutel in handen. Gaat zij zich ontworstelen aan de strop van het gedoogakkoord, of gaat zij barmhartigheid tonen en een menselijk gezicht laten zien.

Belangrijkste argument dat Leers hanteert in zijn toelichting is de "precedent-werking". Juist Leers daar gaat het ons allen om! De precedent-werking van het toegeven aan de grillen van de partij die ons land in de strop houdt. De strop van de xenofobie. De strop van de vervreemding van de menselijke waarden. Met veel valt te leven, we leven in een democratie, niet iedere burger hoeft het met alle kabinetsbesluiten eens te zijn. Maar om te moeten leven met een regering die omwille van de macht het niet aandurft om wetsbesluiten te herzien die achteraf onmenselijk zijn valt niet mee.

Het woord precedent zal nog vaak gebruikt worden!

Dagtaak vanochtend 08.00 uur:

De wurggreep van het gedoogakkoord was al duidelijk, maar is nu helemaal klip en klaar. Niet de bezuinigingen in de zorg, niet de steun aan Griekenland, niet de Euro zelf, maar de toekomst van mensen als Mauro en ons asielbeleid is de strop die het CDA en de VVD om de nek heeft gekregen van de PVV.
Leers is de pias, de pianist, de boodschapper die kronkelt en nauwelijks meer adem kan halen door de strop die steeds strakker om zijn nek zit. Op de dag dat de CU en de PvdA een initiatief wetsvoorstel indienden om voor minderjarige asielzoekers die al langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven, komt het Ministerie van Leers met een uitsteltruc. Mauro wordt een studievisum aangeboden. Een wassen neus, een laffe daad, een actie van onfatsoen op een moment dat het wel degelijk om menselijkheid en principes gaat. Een studievisum geeft geen enkele garantie, alleen uitstel op korte termijn. Er zijn strikte voorwaarden om na de verstrekking van een studievisum en afronding van de studie alsnog een permanente verblijfsvergunning te krijgen. Hij moet een studiewonder blijken en na zijn studie direct minimaal €35.000 per jaar gaan verdienen, anders "mag" hij alsnog weg. Zo is de clausule in de wet ooit bedacht. Hoeveel AMA's kunnen aan deze verplichtingen kunnen voldoen? Een slecht en absurd plan.

Het lijkt erop dat het studievisum een uitstelpoging is om het nieuwe plan van de CU en de PvdA een kans te geven. Het geeft tijd en ruimte, de beul van het gedoogakkoord houdt de strop goed vast maar trekt hem (nog) niet verder aan. Tijdelijke opluchting. Iedereen houdt de adem in, en Mauro zelf nog het meest. De beul lacht en grijnst, zolang het duidelijk is wie de touwtjes in handen heeft is het hem om het even.

Vandaag D-Day. In Brussel wordt vergaderd over de toekomst van Europa. Een financieel failliet dreigt. Europa-wijd. Het morele failliet was er al. De strop past ons allemaal.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2