Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Mies Bouwman , VI , The Voice of Holland en het SMS stemgedrag

Maandag 24 oktober 2011

Mies Bouwman is verontwaardigd. En dat mag. De icoon van de vaderlandse televisie toen Nederland nog maar één net had, en later twee, is jarenlang de Amusements Voice of Holland geweest. Dat was in de tijd toen het beste liedje op het Songfestival nog won, in de tijd dat politici met doorwrochte ideeën nog de meeste stemmen kregen en in de tijd dat we geloofden wat we voorgeschoteld kregen.

Mies was de moeder van de TV en mag van mij met terugwerkende kracht alle ringen toegekend krijgen die er zijn, maar met haar reactie nu laat ze zich behoorlijk kennen.
Hoe VI het voor elkaar gekregen heeft om de meeste stemmen te krijgen voor de Gouden Televizier-Ring is nog een raadsel maar wel een feit. Voorbereid waren ze wel. Johan Derksen in gepaste kledij en Wilfred Genee met fluitje en taart. De gedoodverfde winnaar voor de ring had of "Wie is de Mol" moeten worden, of de kijkcijfergigant "The Voice of Holland". Ene Bert van de Veer, TV-kenner, wie is die man?, ziet hier het einde van de Gouden Televizier-Ring in zicht komen.

De verontwaardiging zelf is hilarisch, onterecht en kinderachtig. De ring wordt uitgedeeld aan het programma dat de meeste stemmen kreeg, Zo gaat het op tal van fronten. Dat het achteraf gezien slecht is geregisseerd en het voorkomen had kunnen worden door een SMS-kanon op TVOH los te laten is dan maar zo.

Nee, vorige jaren waren feestelijk: TV-Kantine ( nooit gezien, was dat leuk?) en het jaar daarvoor Gooische Vrouwen (laten we de grap van Linda over het pak van Johan hier maar niet herhalen). In het rijtje van de laatste tien jaar ook De Bauers en Jan Smit.
Nee Mies, achteraf is het een zegen dat een programma als VI gewonnen heeft. Al is het maar om de arrogantie van de kijkcijfermaffia wat in te dammen.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

sprakeloosID schreef op Maandag 24 oktober:
Sinds mijn zoon met smaak naar VI kijkt, kijk ik vaak mee. Heerlijke ontspanning voor de voetballiefhebber. Wat was die mop van Linda?

ton schreef op Maandag 24 oktober:
Ik heb VI en TvoH nog nooit gezien en kijk niet meer naar Wie is de mol sinds ook hier de zogenaamd bekende Nederlanders moeten scoren. Maar ja, ik heb ook al niet naar de ring-uitreiking gekeken. Ben ik nu een TV-cultuurbarbaar?

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2