Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Buitenhof , de Euro, de slaappil en Zeus

Zondag 23 oktober 2011

Vol plaatsvervangende schaamte gisteren delen van het Euro-debat gezien. Rutte die gedwongen werd om als een meneertje Rozenwater vandaag uitspraken te doen in Brussel waarbij hij zelf aankondigde dat hij nauwelijks serieus genomen wordt als hij meer dan een paar zinnen uitspreekt. Rutte die niet in staat is om het standpunt van het kabinet toe te lichten omdat dat de "onderhandelingen" in de weg zal staan, terwijl De Jager tegelijkertijd de pers te woord staat. Albayrak en Plasterk samen op het PvdA-katheder dat later door Cohen zelf ingenomen gaat worden. De PVV-bankjes waar vooral veel gelachen en gegiecheld wordt. Een geachte afgevaardigde van het CDA die vaker de woorden "geachte afgevaardigde" uitspreekt dan dat hij ter zake komt. Alleen de SP en D'66 wisten nog wat inhoudelijks in te brengen, maar dat werd al snel te ingewikkeld gevonden door de meerderheid van onze geachte afgevaardigden, de minister president incluis.

Wat een verademing vanmiddag bij Buitenhof:

"Bange politici creëren een bange samenleving", aldus Timmermans bij Buitenhof. "Politici zeggen niet altijd waar het op aankomt, we hebben mensen nodig die zeggen zoals het is", Bolkestein.
"Er is geen stip meer aan de horizon waar we mensen naar toe kunnen leiden", vindt Timmermans. "Probleem is juist dat er teveel stippen zijn", denkt Bolkestein.
Het gesprek tussen twee heren, met alle respect Mastodonten, komt goed op gang. Claire Polak leidt het gesprek af van de details en lokt beide heren uit tot het doen van duidelijke uitspraken en zelfs sterke oneliners en doet er zelf aan mee:

De Euro was een slaappil;
Overmoed komt voor de val;
Schuld en Boete;
De Grieken bidden alleen maar tot Zeus;
Politici zijn niet verplicht tot optimisme, maar tot realisme!
Rutte is niet mijn politiek leider.

Met een beetje inspanning zijn de uitspraken om te bouwen tot een politiek pamflet of zelfs een modern Euro-gedicht.

De gedachte die blijft hangen is dat de huidige generatie politici de crisis niet gaat oplossen. Zou het een idee zijn om Mastodonten aller landen samen aan tafel te krijgen om in alle rust de zaken eerst op een rijtje te laten zetten, voordat de geachte afgevaardigden elkaar de maat nemen en op detail-niveau elkaar de loef afsteken.

Buma zal dan wel even de schroom van zich af moeten gaan zetten en ruimte geven aan zijn achterban.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2