Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 35: 28 augustus tot 4 september 2011

Boeken: Lichte Zeden onder de Zoden,over erotiek en re-incarnatie, een recensie

Zaterdag 3 september 2011

Keurig netjes in een grote enveloppe kreeg ik vorige week het boek "Lichte zeden onder zoden" toegestuurd. Het boek kwam niet onverwachts. Ik had gereageerd op een oproep van de schrijfster-therapeute Marianne Notschaele-den Boer om bloggers en stukjesschrijvers hun licht te laten schijnen over dit pas uitgegeven boek.
Voor de kritische lezer: neen, Dagtaak heeft niet onderhandeld over royalties of over enige wijze van vergoeding voor de bespreking.


Stom achteraf, want Marianne zal geweten hebben dat een bespreking op deze site tot een een stormloop aan bestellingen zal gaan leiden. Wellicht een wijze les voor Dagtaak in een vol...Wilders, de rol van de Koning en een avondje Schaken, analyse bij KvdB

Vrijdag 2 september 2011

Een dagcolumn schrijven waarin de actualiteit een rol speelt staat of valt bij keuzes maken. Meestal gaat het maken van die keuze snel en onbewust. Een rondje langs de nieuwssites, kopje koffie met de ochtendkranten, of de avond ervoor al tijdens Pauw en Witteman en in de komkommertijd bij Knevel en Dan de Brink.

Gisteravond was ik laat thuis. Het schaakseizoen is weer begonnen en, schakers weten het, een potje spelen op clubniveau duurt bij maximale denktijd van beide spelers, vier uur. Vier lange uren waarin twee mannen (soms een vrouw, maar vooral mannen) zwijgend, in gedachten verzonken, tegenover elkaar zitten. Het zwijgen wordt slechts...WikiLeaks ,VS , overgevoeligheid van Nederland, en de bronnen

Woensdag 31 augustus 2011

Er is weer een uitermate groot geheim via WikiLeaks uitgelekt: Nederlanders zijn overgevoelig als ze druk of bemoeizucht ervaren. Dit geheim stond in een bericht van de Amerikaanse Ambassade die periodiek verslag doet van de stemming in Nederland. Best aardige en nette mensen die Nederlanders, maar als je het ze lastig maakt worden ze vervelend en geprikkeld.

Dat is natuurlijk helemaal niet leuk om te lezen. Een keurig land met nette mensen die best aardig zijn. Zo staan we dus te kijk. We willen graag slim gevonden worden. Prikkelend en scherp. Cultureel hoogstand. Belezen en innovatief, maar nee: we zijn het brave jongetje van de klas dat zich ...Kunduz: Rutte gefopt, PSP-deel van Groen Links wint de strijd

Dinsdag 30 augustus 2011

Vandaag wordt SapDag, las ik zojuist op Twitter, Jolande Sap, de fractievoorzitter van Groen Links staat voor een moeilijke keuze. Wat te doen met de commotie rond Kunduz? De stekker uit het akkoord met Rutte halen? Rosental en Rutte nogmaals overtuigen dat een goed getrainde agent op de plaatselijke rotonde een duidelijke meerwaarde heeft boven een vechtende agent? Of niets doen.

De dagcolumn van Bert Wagendorp in de Volkskrant spreekt van een Salonpolitie in Kunduz en gaat er vanuit dat Groen Links elke kogel uit het geweer van een agent gaat evalueren. Zelfverdediging? Roofoverval? Of gevechtshandeling?

Het leek een foutj...Kunduz, politietraining en het tracking record, wat nu: Groen Links ?

Maandag 29 augustus 2011

Het compromis dat Groen Links in het voorjaar sloot met het Kabinet Rutte over Kunduz leidde al tot wrange hilarische voorspellingen. In de Dagtaak van 29-03 ( https://iturl.nl/sn5WV ) een situatieschets van hoe het volgens het kamerbesluit dan zou moeten gaan.

Onbestaanbaar natuurlijk. In een land dat geteisterd wordt door aanslagen, in een interne oorlog is verwikkeld en waar de grens tussen zelfverdediging en gevechtsacties uiterst mager is. Voor wie het vergeten is of het destijds niet kon volgen: Nederland traint politieagenten in Kunduz. De Tweede Kamer ging pas, met steun van G...Zwijgen, zwichten en principes vs barmhartigheid

Zondag 28 augustus 2011

In de tijd van zwijgen en zwichten, in de tijd van verharding, in de tijd van angst en politisering, in die tijd, op die momenten, komt deze spreuk bij mij regelmatig naar boven. Het is een spreuk van de Franse schrijver/filosoof Albert Camus. Net als met andere spreuken of gedichten die ik uit mijn hoofd midden in de nacht kan uitspreken; maak me wakker en ik weet het, is ook deze er één die ik in mijn jeugd las en onthouden heb:

"Men moet zijn principes bewaren voor de schaarse momenten dat het op principes aankomt, meestal is een beetje barmhartigheid al voldoende"

Vanmorgen zette deze teks...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2