Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zwijgen, zwichten en principes vs barmhartigheid

Zondag 28 augustus 2011

In de tijd van zwijgen en zwichten, in de tijd van verharding, in de tijd van angst en politisering, in die tijd, op die momenten, komt deze spreuk bij mij regelmatig naar boven. Het is een spreuk van de Franse schrijver/filosoof Albert Camus. Net als met andere spreuken of gedichten die ik uit mijn hoofd midden in de nacht kan uitspreken; maak me wakker en ik weet het, is ook deze er één die ik in mijn jeugd las en onthouden heb:

"Men moet zijn principes bewaren voor de schaarse momenten dat het op principes aankomt, meestal is een beetje barmhartigheid al voldoende"

Vanmorgen zette deze tekst zich vast in mijn hoofd en sprak ik hem onbewust weer uit toen ik de zaterdagkrant aan het lezen was. Uit angst een politieke voorkeur uit te spreken, ik kijk wel uit, voordat je het weet word je niet meer serieus genomen, (een onafhankelijke Dagtaak is natuurlijk wel heel wat anders dan een onafhankelijk lid van de Hoge Raad maar je weet maar nooit),  uit die angst zal ik de naam van krant niet onthullen, maar voor wie het nalezen wil: bladzijde 4 en 5 van een groot Nederlands ochtendblad, en niet de grootste van het land.

Daar stond een artikel dat de hypocrisie van de macht, van de politieke principes, van de bureaucratie en vooral van de onmenselijkheid op schrijnende wijze aan de kaak stelde.

In het kort het verhaal: Een Libische arts heeft 8,5 jaar ten onrechte in een Libische cel gezeten, geïsoleerd, gemarteld. Het Westen, op initiatief van de VN heeft een deal gemaakt met Kadaffi dat deze man de Bulgaarse nationaliteit zou aannemen en daarna in vrijheid zou worden gesteld. Dat geschiedde, de man kwam vrij en wilde naar zijn familie in Nederland die inmiddels hier politiek asiel had gekregen. De Nederlandse bureaucratie en ons asielbeleid wijst anders uit: wel of niet onder druk van de deal met Kadaffi, deze man heeft de Bulgaarse nationaliteit aangenomen, Bulgarije is een veilig land, dus een vluchtelingstatus wordt deze man niet gegeven. De man heeft een naam: Ashraf El-Hajouj. Hij woont nu in Nederland, zonder status, en kan daardoor niet werken.
In 2008 heeft Ashraf (2008 is pas drie jaar geleden) geprobeerd een aanklacht tegen het regime van Kadaffi in te dienen voor foltering, onrechtmatig proces, opleggen van doodstraf en onterechte detentie. Zowel Nederland, Bulgarije als de VN hebben het indienen van de aanklacht afgeraden omdat ze de "goede banden" met Libië niet wilden schaden.....
De arts zit nu werkloos en statusloos de beelden in Libië te bekijken. De Nederlandse overheid wil de man los van zijn familie naar Bulgarije laten vertrekken.

Wellicht een zaak voor de Hoge Raad. Die schijnt er een goede nieuwe rechter bij te hebben gekregen met het hart op de goede plaats. Uit angst voor reacties uit onverwachte hoek, zal ik zijn naam niet noemen, evenmin als zijn politieke voorkeur.

(spreuk op de foto:
Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht
--H. van Randwijk)Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2