Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Wilders, de rol van de Koning en een avondje Schaken, analyse bij KvdB

Vrijdag 2 september 2011

Een dagcolumn schrijven waarin de actualiteit een rol speelt staat of valt bij keuzes maken. Meestal gaat het maken van die keuze snel en onbewust. Een rondje langs de nieuwssites, kopje koffie met de ochtendkranten, of de avond ervoor al tijdens Pauw en Witteman en in de komkommertijd bij Knevel en Dan de Brink.

Gisteravond was ik laat thuis. Het schaakseizoen is weer begonnen en, schakers weten het, een potje spelen op clubniveau duurt bij maximale denktijd van beide spelers, vier uur. Vier lange uren waarin twee mannen (soms een vrouw, maar vooral mannen) zwijgend, in gedachten verzonken, tegenover elkaar zitten. Het zwijgen wordt slechts twee keer onderbroken. De eerste keer of er suiker dan wel melk in de koffie moet. De tweede keer, zo'n drie uur later of het tonic of een biertje mag zijn. Schaken is concentreren. Steeds opnieuw. Na elke zet begint het proces van concentratie van voren af aan. Immers, na het verschuiven van een stuk, door mijzelf of de tegenspeler, verschijnt er een compleet nieuwe situatie op het bord die dan weer in ogenschouw dient te worden genomen.
Gisteravond dus. Ik wist dat het een lange avond zou worden, en ik wist ook dat na zo'n lange denkavond het slecht slapen is. Of door overvloedig gebruik van drank door een overwinningsroes, of door het eindeloos herhalen van de partij en analyseren waar nu het breekpunt lag waardoor je, ondanks dat je betere kansen had, hebt verloren. Een gemiddelde schaakpartij van vier uur, kost een tweede vier uur voor de verwerking.

Om op tijd op de club te kunnen komen had ik het nieuws gemist. Enige dat ik wist was dat de rol van de Koning ter discussie had gestaan. Ditmaal aangewakkerd door de PVV. Dat had ik beter niet kunnen weten. Vier lange uren is het me niet gelukt me volledig te concentreren op de partij. De Koning. De Koning. De Koningin. Wat moest er in hemelsnaam van het schaakspel overblijven als het louter ceremoniële stukken zouden zijn of overgenomen zouden worden door opportunistische partijleiders. In gedachten zag ik de Witte Koning aan voor Wilders die trots en fier het land regeerde en de zwarte stukken wel even een lesje zou leren. Het protocol van een stapje naar links of rechts volledig negerend en met paardensprongen over het bord galopperend op zoek naar vijanden. Ik had Zwart. Met angst en beven en bijna hallucinerend heb ik de vier uur uitgezeten. Ik ben niet bijzonder oranjegezind, de ondemocratische poespas mag voor mij zo verdwijnen, maar het alternatief waarbij door zichzelf benoemde partijleiders ineens vrij van protocol de zetten gaan bepalen lijkt me verre van ideaal. Gelukkig bood mijn opponent, die zich niet bewust was van de grote macht die hij tot zijn beschikking had, remise aan.

Nog angstig en benauwd reed ik naar huis. Net op tijd voor de herhaling van Knevel en Dan de Brink. Daar hoorde ik nog net een vooraanstaand PVV-er die probeerde de argumenten van zijn leider Wilders te verwoorden. De arme man kwam er totaal niet uit. Toen wist ik ineens waar mijn stukje vandaag over zou moeten gaan: Als opportunisme, angstzaaien en hoogmoed hoogtij vieren in de vaderlandse politiek laat dan voorlopig alles nog maar even bij het oude blijven. Voordat we het weten vergalopperen we ons.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Ton Broekhuisen schreef op Zaterdag 3 september:
Het PVV-mannetje werd volledig afgeserveerd door Andries & Thijs. Dan heb je DUS een onwaarschijnlijk zwak verhaal.

ton schreef op Vrijdag 2 september:
Een politicus in nood maakt, zeker met oogkleppen op, rare paardensprongen.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2