Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Kunduz, politietraining en het tracking record, wat nu: Groen Links ?

Maandag 29 augustus 2011

Het compromis dat Groen Links in het voorjaar sloot met het Kabinet Rutte over Kunduz leidde al tot wrange hilarische voorspellingen. In de Dagtaak van 29-03 ( https://iturl.nl/sn5WV ) een situatieschets van hoe het volgens het kamerbesluit dan zou moeten gaan.

Onbestaanbaar natuurlijk. In een land dat geteisterd wordt door aanslagen, in een interne oorlog is verwikkeld en waar de grens tussen zelfverdediging en gevechtsacties uiterst mager is. Voor wie het vergeten is of het destijds niet kon volgen: Nederland traint politieagenten in Kunduz. De Tweede Kamer ging pas, met steun van Groen Links, akkoord als er de garantie zou worden afgegeven dat de getrainde agenten niet en ook later niet ingezet zouden worden bij (militaire) gevechtsacties. De fractie van Groen Links ging akkoord, alleen Ineke van Gent gaf haar stem niet aan dit besluit.
Dit weekend werd duidelijk dat de praktijk toch anders wordt ingevuld. De Politiechef in Kunduz zet wel degelijk de getrainde agenten in waar nodig, de commandant van de Nederlandse trainingsmissie, Ron Smits, bevestigt dit volgens de Volkskrant. Reden voor Ineke van Gent om aan de bel te trekken, via Twitter laat zij al weten hier wat kamervragen voor over te hebben.

Om te kunnen controleren welke agenten wel of niet bij gevechtsmissies kunnen worden ingezet is een "tracking-record" voorgesteld. Staat er achter de agent een kruisje dat hij de Nederlandse training heeft gevolgd, dan krijgt hij vrijaf bij gevechtsacties. Hoe meer agenten er getraind worden des te minder er beschikbaar zullen zijn in onduidelijke situaties.
Frustratie bij de agenten die ingezet willen worden, frustratie bij de Nederlandse militairen die agenten trainen voor ordehandhaving bij rotondes, frustratie bij de plaatselijke politiechef die zijn beste mensen nu maar liever niet getraind wil zijn omwille van het tracking record, of besluit hij de kruisjes maar niet te zetten om geen slapende honden wakker te maken? En frustratie bij Groen Links, hoe nu verder?
De vaderlandse politiek is al jaren verdeeld over Afghanistan. Wie herinnert zich het debat met Balkenende, Verhagen en Bos nog? Hoe kunnen wij in hemelsnaam verwachten dat Samiullah Qatra en zijn manschappen wel snappen dat wat wij in Nederland al lang niet meer snappen. Tijd voor een "tracking record" van Nederlandse Politici en haar besluitvorming.

Dagtaak eerder over Kunduz: https://iturl.nl/sn5WV
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

ton schreef op Maandag 29 augustus:
Bij de stemming voor PS gaf ik een voorkeurstem aan Ineke van Gent om uit te spreken dat ik achter haar lijn stond. Inmiddels wordt (ondanks een GL-gedeputeerde) de bouw van kolencentrales zonder vergunning voortgezet. Als de TK nu nog steeds achter het Kunduzbesluit staat, heeft GL definitief mijn vertrouwen verloren.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2