Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boeken: Lichte Zeden onder de Zoden,over erotiek en re-incarnatie, een recensie

Zaterdag 3 september 2011

Keurig netjes in een grote enveloppe kreeg ik vorige week het boek "Lichte zeden onder zoden" toegestuurd. Het boek kwam niet onverwachts. Ik had gereageerd op een oproep van de schrijfster-therapeute Marianne Notschaele-den Boer om bloggers en stukjesschrijvers hun licht te laten schijnen over dit pas uitgegeven boek.
Voor de kritische lezer: neen, Dagtaak heeft niet onderhandeld over royalties of over enige wijze van vergoeding voor de bespreking.


Stom achteraf, want Marianne zal geweten hebben dat een bespreking op deze site tot een een stormloop aan bestellingen zal gaan leiden. Wellicht een wijze les voor Dagtaak in een volgend leven. Want daar gaat het boek over: lessen die te trekken zijn uit vorige levens. "Heb je daar wel wat mee?", vroeg Marianne nog aan me. "Natuurlijk", antwoordde ik snel, "ik heb altijd wat met lessen en als het maar mooie verhalen oplevert ben je bij mij aan het goede adres."

Marianne is reïncarnatietherapeute en "ziet", volgens haar nawoord, vorige levens van haarzelf en van anderen. Hoe dat precies in zijn werk gaat wordt in het boek niet onthuld, dat is jammer. Wel onthult Marianne dat veel van de herinneringen spontaan bij haar klanten zelf opkomen wanneer ze bezig gaan met gerichte schrijfopdrachten. "Lichte Zeden onder de Zoden" is een bundeling van bonte, spannende en soms ontroerende verhalen die verzameld zijn onder het thema "Erotiek en Vorige Levens". De lezer krijgt in zestien hoofdstukken een lesje over prostitutie en machtsmisbruik door de eeuwen heen. Een Egyptische hogepriester die op het hoogtepunt van de fellatio zijn slavin vernedert en vermoordt. Een drankzuchtige Engelse vader die ergens eind negentiende eeuw zijn dochter aan een rijke pooier verkoopt. Van een gefrustreerde gevangenisbewaker die zijn "inmates" verkracht tot een tot inkeer gekomen hoge Nazi-officier. Zowel slachtoffers als daders komen aan het woord. Het is kommer en kwel, maar, en dat moet Marianne worden nagegeven, het is een smeuiïg boek geworden dat lekker wegleest en soms prachtige verhalen oplevert.
Goed, het is natuurlijk bedoeld om kleur te geven aan haar eigen praktijk. Tussen de regels door krijgen we informatie over hoe zij met klanten omgaat en wat de therapeutische werking van de verhalen is. Gelukkig heeft dit niet de overhand en weet Marianne dit kort te houden en de aandacht voornamelijk op de verhalen zelf te richten wat het boek extra kracht geeft.

Nu is Dagtaak zelf natuurlijk ook nieuwsgierig geworden. Wat bezielt iemand om elke dag een stukje te schrijven, wat is er misgegaan in een vorig leven en was die ook zo kleurrijk als de levens die in "Lichte Zeden onder de Zoden" staan beschreven? Wellicht dat Marianne een masterclass reïncarnatietherapie aan bloggers en stukjesschrijvers kan geven als voorbereiding voor een volgende uitgave. Ik hoop maar dat ik geen monnik ben geweest die honderden handgeschreven kopieën van de bijbel heeft moeten produceren. En als dat wel zo geweest is, of ik me een beetje heb kunnen gedragen in het klooster. Want, zo leren we van Lichte Zeden, het was vroeger niet veel beter dan nu.


Boeken van Marianne Notschaele-den Boer zijn te bestellen via


Dagtaak is van plan om komend seizoen elke week een boek te bespreken. Recensie-exemplaren kunnen gestuurd worden naar Dagtaak. Info en adresgegevens viadagtaak.tve@gmail.comDeel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Natascha schreef op Zaterdag 3 september:
Overigens is Marianne bepaald geen halve zool noch kwakzalver. En juist als intelligent, nuchter en (zelf)kritisch mens ben je in staat je eigen domheid te onderzoeken en daar wat mee te doen.

Natascha schreef op Zaterdag 3 september:
Martijn, je hebt er niet veel van begrepen. Reincarnatie heeft niets met religie te maken, maar het lijkt me geen toeval dat het in alle religies een bepaalde rol speelt. In al die levens die mensen al achter zich hebben, zijn ze zowel slachtoffer als dader geweest. Als je dat begrijpt, wordt het hooguit gemakkelijker om te begrijpen wat je rol in dit leven is, wat de lessen zijn die je leert en waarom je doet wat je doet. Je hoeft er niet in te geloven om er wat aan te hebben.

Martijn schreef op Zaterdag 3 september:
In deze tijd van gevorderde evolutie en bijbehorende intelligentie zijn er blijkbaar nog steeds mensen die in reincarnatie geloven. Wanneer gaat de voltallige mensheid nou eens beseffen dat elke religie een verzinsel is van de mens op antwoord te kunnen geven op de onantwoordbare vragen 'waarom ben ik hier', 'waar kom ik vandaan' en 'waar ga ik naar toe'. De noodzaak om duiding te brengen in dit verhaal duidt op een doorgeslagen evolutie, die in plaats van intelligentie onzekerheid tot gevolg heeft. Met andere woorden: het dier mens is doorgefokt en ondervindt daar nu de gevolgen van. Op één of andere manier zijn de minder ontwikkelde mensen die met reincarnatie bezig zijn ook altijd slachtoffer geweest in vorige levens. Natuurlijk, want dan kunnen ze veel beter verklaren waarom ze zo in hun eigen leven vastzitten. Een schuldenaar aanwijzen, in plaats van hun eigen domheid te onderzoeken. Nee, van dit soort kwakzalvers zou niemand een boek moeten kopen. Hooguit meelijwekkend het hoofd schudden en hopen op beter tijden, waarin mensen met gezond verstand boeken schrijven, in plaats van halve zolen die niets beters te doen hebben dan zichzelf en anderen voor de gek te houden.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2