Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Kunduz: Rutte gefopt, PSP-deel van Groen Links wint de strijd

Dinsdag 30 augustus 2011

Vandaag wordt SapDag, las ik zojuist op Twitter, Jolande Sap, de fractievoorzitter van Groen Links staat voor een moeilijke keuze. Wat te doen met de commotie rond Kunduz? De stekker uit het akkoord met Rutte halen? Rosental en Rutte nogmaals overtuigen dat een goed getrainde agent op de plaatselijke rotonde een duidelijke meerwaarde heeft boven een vechtende agent? Of niets doen.

De dagcolumn van Bert Wagendorp in de Volkskrant spreekt van een Salonpolitie in Kunduz en gaat er vanuit dat Groen Links elke kogel uit het geweer van een agent gaat evalueren. Zelfverdediging? Roofoverval? Of gevechtshandeling?

Het leek een foutje van Groen Links om in te stemmen met de politietraining in Kunduz. Het leek een inschattingsfout. Maar wat nu als het inderdaad zo bedoeld was? Elke nadenkende Nederlander weet dat het geen zin heeft om agenten te trainen in oorlogsgebied en ze te verbieden om aan gevechtshandelingen mee te doen als het er op aankomt. Iedereen kon op zijn of haar klompen aanvoelen dat een getrainde Abdul niet de formulieren van de parkeerbonnen gaat invullen als het voor zijn bureau tot een schietgemeen komt.

Groen Links is een fusiepartij. Dat willen ze liever niet horen, maar dat is het wel. Ontstaan uit de PPR (Politieke Partij Radicalen), CPN (Communistische Partij Nederland), de EVP (Evangelistische Volks Partij) en de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij). In 1989. Lang geleden, maar ook weer niet zo lang. Veel mensen binnen Groen Links waren al flink in de twintig of ouder toen de fusie plaatsvond. Voor de PPR'ers, EVP-ers en de CPN'ers kwamen er nog afgezwakte alternatieven in de vorm van de CU of de SP. Voor PSP-ers niet of nauwelijks. Groen Links stond en staat het meest dichtbij.

Wat als in dat perspectief de discussie rond Kunduz nog eens bekeken wordt? Is het niet de ultieme "Paard van Troje" overwinning van het PSP smaldeel om in NAVO-verband politieagenten te trainen in plaats van militairen en de agenten tegelijkertijd hun militaire nevenopdracht te ontnemen?

Oude gestaalde Pacifisten zouden hier hun vingers bij aflikken. Van der Spek voorop.


eerdere columns over Kunduz: https://iturl.nl/snAR1 (maart 2011)
https://iturl.nl/snzRh (29-08-2011)

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2