Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 27: 3 juli tot 10 juli 2011

Rasmussen , de spijt van Gesink, en de trots van Frankrijk Edith Piaf ( de Mus)

Zondag 10 juli 2011

Het zal je maar overkomen, je staat op het punt om de Tour de France in Frankrijk te winnen en je wordt ten onrechte uit de Tour gehaald omdat je je trainingsschema's niet netjes op tijd hebt doorgegeven: Rasmussen. Het zal je maar gebeuren: je bent de gedoodverfde kampioen van de Lage Landen en je maakt een driedubbele buiteling nog voor de eerste berg zich heeft laten zien: Gesink. Het zal je maar overkomen: je boekt met veel enthousiasme een hotelletje in de Auvergne tijdens de tour en je komt een dag te laat aan omdat de rustdag net een dag naar achteren is verplaatst en je even niet opgelet hebt: een toevallige Dagtaak lezer. Drama's. Groot le...


Gesink laat het Wit vallen in Super Besse ,Tombe la neige

Zaterdag 9 juli 2011

Gesink in de Witte Trui, wat is dan mooier om bij aankomst in het wintersportgebied van Super Besse als eerste over de finish te gaan. Het kan vandaag niet echt een bergetappe genoemd worden, maar toch. De toppen van het Massif Central in het Noorden van de Auvergne mogen er zijn. De opmaat voor de Pyreneeën volgende week en de Alpen daarna. Gesink is een klimmer en al omhoog geschreven, bejubeld, favoriet, minstens een podiumplaats, onze trots, eindelijk weer een Nederlander als topman van de Rabo-ploeg.
De man in het wit reed vandaag met bandages en pleisters, schaafwonden na de val van afgelopen donderdag. Tombe la Neige, het Wit is geval...Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap: het Franse Ideaal : Kyteman aan de Loire

Vrijdag 8 juli 2011


De Tour de France steekt vandaag de Loire over, op weg van Le Mans naar Chateauroux. Bij Chaumont sur Loire worden de voedselpakketjes uitgereikt, tijd om te eten, rond te kijken en te mijmeren. De helikopter zal prachtige plaatjes maken van het kasteel en de camera zal zowel naar links als naar rechts zwenken. Kastelen, kastelen en kastelen. De Loire is de Koningsrivier, tientallen kleinere en grotere buitenhuizen van de Franse adel. De aristocratie. Even waan je je in de tijd van voor de Franse revolutie.

Het nummer in de Tour des Ballades wordt vandaag opgedragen aan iedereen die de gelijkheid voorstaat. "Op het moment dat koningen, k...Charles Aznavour LaBoheme Lisieux en de vergane glorie van Honfleur

Donderdag 7 juli 2011

Honfleur is een kleine havenplaats in Normandië, Frankrijk. Volgens het Franse bureau voor Toerisme op twee stappen van Lisieux, de stad waar vandaag de Tour aankomt, bedevaartsplaats voor de beschermheilige van Frankrijk, de kleine Therese. De basiliek Sainte Therese is geïnspireerd op de Sacre-Coeur in Parijs, welke zelf weer nauwelijks twee stappen verwijderd is van het centrum van Montmartre. Het Place du Tertre, centrum van would-be kunstenaars en massatoerisme was eens het hart van de Franse Kunst. Toulouse Lautrec schilderde hier de hoertjes van de Moulin Rouge. Matisse, Apolinaire en Picasso werkten hier.
In Honfleur, het kleine Montma...Museum Brel in Brussel, oude liefde, op weg naar Frankrijk

Woensdag 6 juli 2011

Op weg naar Frankrijk? Stop in Brussel en beleef de overgang naar het Franse Land in de stad waar het Vlaams en het Frans samensmelten. Waar in het hart van de stad een klein museum is te vinden gewijd aan de man die in beide talen zong. Jacques Brel. Een museum zonder poespas en waar het modernste attribuut een jukebox is. Of het nog bestaat? Vast. Maar zeker ben ik er niet van. Op weg naar de Tour stopte ik er, jaren geleden.Bij de balie werden we opgewacht. "U bent maar net op tijd, neemt u die lift daar maar, als u geluk heeft dan vindt u hem nog in de kleedkamer". We namen de lift, een klein muf hokje met een spiegel. Ik zag dat we...Aantrekkingskracht in Frankrijk , Gilbert en de Muur

Dinsdag 5 juli 2011

Aantrekking en afstoting zijn zowel in de natuurkunde, de liefde als in de Tour
twee fenomenen van hetzelfde. Het grote verlangen naar het onbereikbare, hoe moeilijker het pad, hoe groter het verlangen het doel te bereiken. Hier herkennen we de passie. En de pijn.

Vandaag is de dag van aantrekking en afstoting, van verlangen het doel te bereiken uit liefde. Op 5 juli, maar dan in het jaar 1687 formuleerde de natuurkundige Newton voor het eerst de wetten van aantrekking en afstoting.

Gilbert en Gilbert
Vandaag twee mannen. Eén met Gilbert als achternaam, en de andere met de voornaam Gilbe...Frankrijk , DSK, De Tour, De Liefde en Lourdes

Maandag 4 juli 2011

Op de dag dat de col d'Aubisque beklommen zal zijn en de Tour aankomt in Lourdes, hét Franse bedevaartsoord in de Pyreneeën, zal de Socialistische Partij in Frankrijk haar keuze moeten hebben gemaakt: Dominique Strauss Kahn (DSK) als presidentskandidaat naar voren schuiven of toch maar niet.

Opzienbarend is de peiling van de Franse krant Le Parisien. Vijftig procent van de Fransen heeft vertrouwen in DSK. Dertien juli is de sluitingsdatum, één dag voor de grote nationale Franse feestdag. 18 Juli moet DSK weer voorkomen en wordt wellicht duidelijk of hij alsnog verder vervolgd gaat worden. Er gaan al stemmen op in Frankrijk om de termijn v...Ploegentijdrit Samenwerking , Interviews Schalken en Verhagen en Les Poppys!

Zondag 3 juli 2011

Vandaag in Frankrijk tijdens de Tour de France de ploegentijdrit:

Een lakmoesproef hoe een ploeg er voor staat is altijd de ploegentijdrit, samenwerking, teamstrategie, afspraken onderling, het aanpassingsvermogen van de absolute leider aan de mindere goden binnen de ploeg. Wellicht een idee om dat in het politieke leven ook vaker te doen. En wie weet ook binnen de rechterlijke macht in Nederland. Twee opzienbarende interviews in de NRC en de Volkskrant dit weekend.

Twee gevallen voormannen die hun verhaal mochten doen. Schalken als voorman van het team dat Wilders aangeklaagd heeft voor het Amsterdamse Gerechtshof, en Verhagen als voorm...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2