Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Frankrijk , DSK, De Tour, De Liefde en Lourdes

Maandag 4 juli 2011

Op de dag dat de col d'Aubisque beklommen zal zijn en de Tour aankomt in Lourdes, hét Franse bedevaartsoord in de Pyreneeën, zal de Socialistische Partij in Frankrijk haar keuze moeten hebben gemaakt: Dominique Strauss Kahn (DSK) als presidentskandidaat naar voren schuiven of toch maar niet.

Opzienbarend is de peiling van de Franse krant Le Parisien. Vijftig procent van de Fransen heeft vertrouwen in DSK. Dertien juli is de sluitingsdatum, één dag voor de grote nationale Franse feestdag. 18 Juli moet DSK weer voorkomen en wordt wellicht duidelijk of hij alsnog verder vervolgd gaat worden. Er gaan al stemmen op in Frankrijk om de termijn van de kandidaatstelling uit te stellen tot het moment dat er meer zekerheid is over de zaak: DSK vs Kamermeisje.

Ondertussen een enorm charmeoffensief. Anne Sinclair, de vrouw van DSK, wijkt niet van zijn zijde. De meest prachtige foto's van het gelukkige koppel verschijnen in de kranten. Het platte beeld van gênante sex met het kamermeisje in het hotel moet snel ongedaan worden gemaakt. Het roept onmiddellijk het beeld op van het echtpaar Clinton waar het beeld van de bloemetjesjurk van de stagiaire Monica Lewinsky met spoed weggepoetst moest worden door een stralende Hilary naast haar man.

Zowel het kamermeisje als de jurk van Lewinsky waren bevlekt. Als de Tour in Lourdes aankomt weten we meer over de toekomst van DSK juist op de plek waar de onbevlekte Maagd Maria verscheen. Een mooiere symboliek is welhaast niet denkbaar. In sneltreinvaart, met welhaast onmogelijke geachte gemiddeldes raast de Tourkaravaan voort alsof we het nu al willen weten. In het land waar ontrouw tot norm en chique is verheven zal het charmeoffensief van Dominique en Anne nog anderhalve week doorgaan.

Voor kamermeisjes en stagiaires, voor thuisgebleven vrouwen van de tourrenners. Voor bedrogen en onbedrogen echtgenotes. Voor alle vrouwen die in de jaren zeventig posters van hem in de slaapkamer hadden hangen, voor alle jongens die in de jaren zeventig in de slaapkamer van hun grote liefde tegen de ogen van Julien Clerc aan moesten kijken. Voor de liefde voor Frankrijk en de heilige maagd Maria is de artiest in de Tour des ballades vandaag Julien Clerc, This Melody.
De Tour des Ballades wordt gevolgd en verzameld op https://www.dagtaak.blogspot.com
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Heldinne schreef op Maandag 4 juli:
Merci beaucoup ;-))

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2