Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Museum Brel in Brussel, oude liefde, op weg naar Frankrijk

Woensdag 6 juli 2011

Op weg naar Frankrijk? Stop in Brussel en beleef de overgang naar het Franse Land in de stad waar het Vlaams en het Frans samensmelten. Waar in het hart van de stad een klein museum is te vinden gewijd aan de man die in beide talen zong. Jacques Brel. Een museum zonder poespas en waar het modernste attribuut een jukebox is. Of het nog bestaat? Vast. Maar zeker ben ik er niet van. Op weg naar de Tour stopte ik er, jaren geleden.Bij de balie werden we opgewacht. "U bent maar net op tijd, neemt u die lift daar maar, als u geluk heeft dan vindt u hem nog in de kleedkamer". We namen de lift, een klein muf hokje met een spiegel. Ik zag dat we elkaar tegelijk via het spiegeltje aankeken. De lift kwam rechtstreeks uit in de kleedkamer. Artiesteningang. De kamer was leeg, ik zag dat hij net vertrokken moest zijn. Een sigaret brandde nog na in de asbak. Gitanes. We waren niet op tijd, we waren net te laat. Voorzichtig opende ik de tochtdeur en hoorde de stem. Zijn stem. We keken elkaar aan. Het was begonnen.
De schijnwerpers waren op hem gericht. Wij stonden in de schaduw. Minder nog dan de schaduw. We stonden daar waar het licht niet kwam, niet op was gericht. Hij stond het licht niet in de weg, nee, hij stond in het volle licht. De show die zich voor ons afspeelde duurde een uur. We beleefden het als in een flits. Een aaneenschakeling van emoties die samensmolten tot een grote apotheose. Als een orgastische belevenis die aanhoudt tot hij gestopt is. Ik klikte, nam de foto. Zijn jasje had hij al eerder uitgetrokken en hing, liever, plakte aan zijn linkerschouder. Het zwarte hemd doorweekt van zijn lichaamsvocht leek na te dampen. Hij keek naar mij terwijl hij me onmogelijk kon waarnemen in het donkere, lichtloze gat waar wij ons ophielden. Hij keek en knikte. Ik was er maar kon er niet zijn. Hij draaide zich onmiddellijk om en vertrok.

Wij vertrokken ook, richting Frankrijk. De taalbarrière doorbroken.
Alle nummers uit de Tour Des Ballades worden geplaatst op https://dagtaak.blogspot.com
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Els Jansen schreef op Woensdag 6 juli:
Mooi en weemoedig! Zowel Brel als Brussel. Ik kende alleen de uitvoering van Herman van Veen, deze is prachtig

Sharp Ben schreef op Woensdag 6 juli:
Ja, dit is een column over Brel maar ook over een Brussel dat op het punt staat te verdwijnen. Jammer genoeg...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2