Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rasmussen , de spijt van Gesink, en de trots van Frankrijk Edith Piaf ( de Mus)

Zondag 10 juli 2011

Het zal je maar overkomen, je staat op het punt om de Tour de France in Frankrijk te winnen en je wordt ten onrechte uit de Tour gehaald omdat je je trainingsschema's niet netjes op tijd hebt doorgegeven: Rasmussen. Het zal je maar gebeuren: je bent de gedoodverfde kampioen van de Lage Landen en je maakt een driedubbele buiteling nog voor de eerste berg zich heeft laten zien: Gesink. Het zal je maar overkomen: je boekt met veel enthousiasme een hotelletje in de Auvergne tijdens de tour en je komt een dag te laat aan omdat de rustdag net een dag naar achteren is verplaatst en je even niet opgelet hebt: een toevallige Dagtaak lezer. Drama's. Groot leed en klein leed. Gebrek aan focus? Veronachtzaming? Concentratieverlies? Of doodgewone pech?

Grote winnaars dwingen geluk af. Eeuwige talenten hebben de pech er vaak naast te vissen. De eersten krijgen de eeuwige roem, de laatsten krijgen de eeuwige sympathie maar ook het mededogen. Net niet, bijna gehaald, het had kunnen lukken. Jammer, Pech, volgende keer beter.

De tour is nog niet voorbij. Sterker nog, de Tour is net begonnen. Het mooiste moet nog komen. Het was vandaag op het randje, het scheelde niet veel of Robert Gesink had de pijp aan Maarten gegeven omdat hij vandaag een volle minuut, 60 seconden, moest toegeven. Hij zit er geestelijk doorheen als je de verhalen aanhoort die nu de "ronde"doen. Het is niet aan mij om daar enig oordeel over te vellen, maar bij iemand die er doorheen zit krijg je menselijke gevoelens: hij is één van ons, ook ik zou er doorheen zitten als ik met 80 km per uur op het asfalt geknald werd en heel Nederland ziet mij letterlijk en figuurlijk vallen. Maar ik ben geen held, geen gedoodverfde kampioen, geen arrogante éénling die alles en iedereen tart om het ene grote doel te halen.

Echte kampioenen zijn nare mensen, arrogant en narcistisch en hebben slechts één focus: de beste zijn, ondanks alles. Of Gesink tijdens de dagen die nog resten deze tour alsnog de vervelende arrogante zich alles ontzeggende egoïst met één focus: de tour winnen! gaat worden valt zwaar te betwijfelen. De Tour duurt nog lang en Rabo ziet wederom een gedoodverfde held geen kampioen worden, maar heb er geen spijt van. Wellicht levert dit de Rabo-Bank wel het gewenste imago van de menselijke bank op. En de Dagtaak lezer: fijne vakantie en pak zelf de fiets. St-Flour is een prachtige bedevaartsplaats waar toevalligerwijze Sint Floris zijn knapzak heeft uitgepakt en waar nu een stadje is ontstaan. Er is vast nog veel te beleven daar de komende weken.

In de Tour des Ballades een lied voor Rasmussen en Gesink van Edith Piaf. Wist U dat Piaf: "de Mus" betekent?
Alle nummers van de Tour des Ballades zijn verzameld op https://www.dagtaak.blogspot.com
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2