Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 49: 1 december tot 8 december 2013

Gordeldier, de WK-loting voetbal Brazilië, en de minuut van Blatter voor Mandela

Zaterdag 7 december 2013

De gehele wereld heeft het gezien. Is het niet rechtstreeks dan wel in herhaling. Toch vandaag dit filmpje op Dagtaak. Waarom? Opdat we dit niet zullen vergeten!

Gisteren stond de gehele wereld stil bij het heengaan van Nelson Mandela. Een fikse tegenvaller voor de Zwitserse Fifa-voorzitter Sepp Blatter. Die had deze dag voor zichzelf gereserveerd.

Van bovenaf (vreemd: wie is er immers meer boven dan hij) leek hem opgedrongen een minuut stilte te houden. Na elf seconden had de brave man Blatter het wel gehad. No...De hondenuitlaatplaats, het park en de mannen

Donderdag 5 december 2013

Mevrouw Dagtaak wandelt graag. Met de hond. Ook als ze soms minder graag wandelt, dan wandelt ze toch. Omwille van de hond. Honden moeten lopen. En de hond die wij hebben helemaal. Het liefst op de hei, in een bos of in een park. De hei en het bos vergen een autorit, dus meestal kiest ze voor een park. Dichtbij is er een.

Parken vergen onderhoud. Dat weet iedereen. Een park zonder onderhoud wordt weldra een bos of een rommelige hangplek die steeds rommeliger wordt. "Ons park," want zo noemen we het, wordt onderhouden. Door een groep mannen die van onderhoud kaas hebben gegeten maar zich snel overgeven aan groepsgedrag. Dat zit in hun aard. Doet de een iets wat de ander leuk vindt, dan d...Edwin de Roy van Zuydewijn en Prins Bernhard, het Koningsdrama en de vrouw die naast je ligt

Woensdag 4 december 2013

"Ik ben besmeurd en bespuugd." Aan het woord is Edwin de Roy van Zuydewijn. En hij krijgt gelijk. Hij is inderdaad besmeurd en bespuugd. Door Prins Bernhard. En dat is niet netjes van de Prins. Prinsen en Koningen mogen veel, dat weten we onder andere uit biografieën, al verschijnen die vaak tientallen jaren en soms nog veel later, maar spugen en besmeuren, nee dat gaat alle perken te buiten.

Voor een bespogen en besmeurde man oogt Edwin de Roy van Zuydewijn nog redelijk netjes in de uitzending van Pauw en Witteman. Dat komt, zo legde hij uit, doordat hij onderhouden wordt door een groep van mensen; de een donee...Plasterk waakt over ons en dat is maar goed ook, en de buurman die geen gedag zegt en de participatiemaatschappij

Dinsdag 3 december 2013

U wordt bespied. En dat is niet voor niets. U bent een potentiële terrorist. Een landverrader. Een gevaarlijke gek of een fraudeur. U ontduikt belasting of u kent iemand die niet het beste met het land voor heeft. Plasterk waakt over ons en beschermt ons tegen u. En dat is terecht.

We moeten er immers niet aan denken dat u, of een van uw naasten, ons iets aandoet. Omdat de kans daarop erg groot is, is het te loven dat al onze stappen (en vooral die van u) worden nagetrokken.

Dat maakt het leven een stuk veiliger.

Steeds meer mensen lappen de normen en waarden aan hun laars of nemen een loopje met de wetten die we in ons aller belang hebben a...De schaapjes van de VVD en de PvdA en het slaapverwekkende tellen en het voortdurende gebed

Maandag 2 december 2013

Als ik 's nachts niet kan slapen dan ga ik tellen. Geen schaapjes, want dat is en kinderachtig en het helpt niet. Ik tel bijvoorbeeld mijn vriendjes en vriendinnetjes van nu en vroeger, ik tel mijn platenverzameling, ik tel de huizen waarin ik heb gewoond (veel), ik tel boeken die ik heb gelezen, ik tel mijn familie (beginnend bij de eerste graad, plus aanhang en eventuele kinderen tot de zoveelste graad tot ik in slaap val). Gisteren ben ik begonnen met een nieuwe telling.

Ik telde de beslissingen van het kabinet (VVD en PvdA) die niet genomen zouden zijn als slechts een van de twee de absolute macht zouden hebben gehad. Om het mezelf extra lastig te maken en de gaap en de slaap te bevord...Redmond O'Hanlon Helden op de VPRO

Zondag 1 december 2013

Vanaf zondagavond 1 december mag hij weer: Redmond O'Hanlon. De VPRO heeft er zelfs een speciale trailer voor laten maken en de Volkskrant besteedt er een dubbelpagina aan (met een prachtige foto overigens).

Het is de tweede serie van O'Hanlons Helden en ik verheug me er nu al op. "Mister Darwin" schrijft niet meer, maar maakt prachtige televisie.

Voor wie hem niet kent of hem na een lange zomer en herfst alweer vergeten is: O'Hanlon is een romanticus. Hij had graag ontdekkingsreiziger willen zijn, en wie erin gelooft, hij is de reïncarnatie van Darwin himself. En als je er niet in gelooft: Redmond had graag Darwin willen zijn, en niet alleen hem maar alle ontdekkingsreizigers te...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2