Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De schaapjes van de VVD en de PvdA en het slaapverwekkende tellen en het voortdurende gebed

Maandag 2 december 2013

Als ik 's nachts niet kan slapen dan ga ik tellen. Geen schaapjes, want dat is en kinderachtig en het helpt niet. Ik tel bijvoorbeeld mijn vriendjes en vriendinnetjes van nu en vroeger, ik tel mijn platenverzameling, ik tel de huizen waarin ik heb gewoond (veel), ik tel boeken die ik heb gelezen, ik tel mijn familie (beginnend bij de eerste graad, plus aanhang en eventuele kinderen tot de zoveelste graad tot ik in slaap val). Gisteren ben ik begonnen met een nieuwe telling.

Ik telde de beslissingen van het kabinet (VVD en PvdA) die niet genomen zouden zijn als slechts een van de twee de absolute macht zouden hebben gehad. Om het mezelf extra lastig te maken en de gaap en de slaap te bevorderen nam ik ook uitspraken mee die niet gedaan zouden zijn als een van de huidige partijen niet in de coalitie hadden gezeten.

Dat was geen goede keuze. Ik zag Rutte voor me en de beslissingen waarbij een gemiddelde ZZP-er of kleine ondernemer elke kans ontnomen wordt te overleven laat staan reserves op te bouwen voor moeilijke tijden. Ik zag Samsom die de nieuwe voorstellen voor het ontslagrecht omarmt en net doet of sneller ontslag leidt tot snellere aanname van nieuw personeel. Ik zag Plasterk voor me die de AIVD steunt in het bespioneren van onschuldige burgers. Ik zag hele participatiesamenlevingen voorbijkomen en zag niet alleen de sneue blikken van de kabinetsleden, maar tegelijkertijd de blik van de huidige vertegenwoordigers van 200 jaar Koninkrijk. Ik zag flexwerkers in de zorg en psychiatrie zelf hulp aanvragen. Ik zag tranen in de ogen van onze volksvertegenwoordigers die het ook niet meer wisten.

Ik sliep niet meer die nacht. Ik heb meegehuild. Ik had medelijden met hen die naar voren geschoven zijn om beslissingen te nemen. Mannen en vrouwen van vlees en bloed. Mannen en vrouwen die het ook beslist anders gewild hadden. Mannen en vrouwen die idealen hadden toen ze in de politiek gingen. Mannen en vrouwen die nooit gedacht hadden ooit in een positie terecht te komen waarin ze zichzelf hadden moeten verloochenen. Ik heb voor het eerst sinds lange tijd gebeden. Tot een mij onbekende God. Ik heb vergiffenis gevraagd. Vergiffenis voor hen, maar ook voor ons: de kiezers, de gedupeerden, de slachtoffers van de politiek. Ik sliep niet meer. Ik bid nog. En zal dat blijven doen totdat ik het snap.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2