Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Mandela, Zuid-Afrika en het levend geweten in de jaren van omwenteling 1989-1990

Dinsdag 11 juni 2013

Mandela overleden 5 december 2013


Deze Dagtaak is eerder gepubliceerd op 11 juni j.l   de dag waarop al gevreesd werd voor zijn overlijden.

Vijftig jaar geleden werd Nelson Mandela gearresteerd en beschuldigd van hoogverraad. Op 11 juni 1964, 49 jaar jaar geleden werd hij definitief veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland. Pas 27 jaar later, in 1990, kwam hij vrij. Op voorspraak van de pas gekozen blanke President De Klerk

Nelson Mandela het symbool van een vrij Zuid-Afrika. Zuid -Afrika stond niet op zichzelf. In de jaren 1989-1990 stond de wereld op zijn kop.
In 1989 de grootste openbare studentenopstand van China op het Tienamnenplein in Peking, bruut neergeslagen, maar de opmaat voor de latere hervormingen; in 1989 viel het Oostblok als dominosteentjes uit elkaar. Hongarije, Polen, Roemenië, Oost Duitsland en zelfs de machtige Sovjet Unie; een voor een vielen de Volksdemocratieën uit elkaar. Het wereldnieuws werd per dag gemaakt en uitgemeten.

In geen land echter was een man na de wereldwijde omwentelingen verantwoordelijk voor een relatieve eenheid van het volk. Nelson Mandela was die man. Hij wist de dialoog tussen blank en zwart op gang te brengen en is tot aan de dag van vandaag het boegbeeld van het land. Een man die in staat was om te vergeven, zelfs degenen die hem onmenselijk leed hadden aangedaan.

De uren, dagen, weken, wie zal het zeggen, lijken geteld. Zelfs op moment van schrijven is het onduidelijk of de inmiddels bijna 95-jarige Mandela morgen zal halen. Sommige mensen gun je het eeuwige leven, sommige landen gun je het eeuwige leven van een leider die meer is dan een politicus. Een inspirator, een levend geweten. Een levend geweten van wat er misgegaan is in het land van de blanke bezetter en een levend geweten hoe volkeren naast elkaar en met elkaar aan een nieuwe toekomst bouwen.

Velen houden hun hart vast. Laten we in plaats daarvan de hand op het hart leggen en nooit vergeten wat deze man de wereld heeft laten zien.

Enkele recente boeken uit de Zuid-Afrikaanse literatuur:


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Liesbeth schreef op Woensdag 17 juli:
Zo is het, wat een bijzondere man. En vergeet Bisschop Tutu niet! Samen bedachten ze de Waarheidscommissie - briljant, het werkte.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2