Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Plasterk waakt over ons en dat is maar goed ook, en de buurman die geen gedag zegt en de participatiemaatschappij

Dinsdag 3 december 2013

U wordt bespied. En dat is niet voor niets. U bent een potentiële terrorist. Een landverrader. Een gevaarlijke gek of een fraudeur. U ontduikt belasting of u kent iemand die niet het beste met het land voor heeft. Plasterk waakt over ons en beschermt ons tegen u. En dat is terecht.

We moeten er immers niet aan denken dat u, of een van uw naasten, ons iets aandoet. Omdat de kans daarop erg groot is, is het te loven dat al onze stappen (en vooral die van u) worden nagetrokken.

Dat maakt het leven een stuk veiliger.

Steeds meer mensen lappen de normen en waarden aan hun laars of nemen een loopje met de wetten die we in ons aller belang hebben aangenomen. En dat in een tijd dat we steeds meer belang hechten aan een positieve participatie van eenieder.

-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------

De Buurman die geen gedag wilde zeggen en de participatiemaatschappij


De buurman is bang. Bang voor wat er komen gaat. Dat zie je aan alles. Sinds kort zegt hij geen gedag meer. Hij ontwijkt mij en mijn hond maar (gelukkig) ook andere buurtgenoten. Het ligt dus niet aan mij. Hij isoleert zich en dat is niet goed.

Er is op gehamerd in de buurt: (zie ook eerdere Dagtaak) Verlies de buren niet uit het oog! We zijn met zijn allen verantwoordelijk. Wij blijven hem dus groeten, hardop, bijna schreeuwend "DAG BUURMAN" . Dan verstopt hij zijn hoofd tussen de schouders en loopt kromgebogen zijn tuinpad op. Agressief is hij niet, hulpbehoevend wel. En daar zit 'm de kneep. Als de dood is hij dat hij vrienden maakt in de buurt. Die zijn billen moeten wassen, zijn nat geworden bed moeten verschonen, hem moeten helpen met aankleden. Voor zijn raam hangt een poster: "Ik wil professionele hulp, geen vriendendienst".

De buurman is bang, maar wij houden hem in de gaten. Als de nood aan de man komt staan wij paraat. Met z'n allen. Wij, van het buurtgenootschap met het motto: "Nederland met de billen bloot, om te beginnen in onze straat" staan sterk. We blijven groeten tot we weer vrienden worden, zoals voorheen.

 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Anke schreef op Vrijdag 28 februari:
Leuk

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2