Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 49: 2 december tot 9 december 2012

Nederland, Code Oranje, zwaluwen, sneeuwbuien, elfstedentocht en rokjesdag

Zaterdag 8 december 2012

Nederland: De eerste de beste en de eeuwige nonsens.

Bij de eerste zonnestraal is het rokjesdag, als de zwaluwen te zien zijn is het zomer, valt er een blad van de boom dan is de NS van streek, een sneeuwvlok en weeralarm Oranje wordt uitgeroepen, de eerste nachtvorst en DWDD zoemt in op de rayonhoofden en de spruitjeslucht van Angenent en Co vult de kamer.

"Schat, hoe koud is het water?" Rayonhoofd Van Balkum kijkt schalks naar zijn verloofde die, in een te korte rok met een grote thermometer in haar hand, bukt om de koorts van de vijver te meten. Boven haar hoofd een zwaluw die ze met een vers gevallen blad wegwuift. Op de achtergrond we...Rutte, Verdaas, interviewtechniek en vragen stellen

Vrijdag 7 december 2012

Rutte moet aftreden. Dat lijkt me duidelijk.  Rutte liegt, Verdaas ook, maar Verdaas is slim, Rutte is dom, en domme mannen kun je maar beter geen eindverantwoordelijkheid geven over het land.

Eerst de feiten voor wie het verhaal niet kent. Verdaas is sinds kort een hulpje van Marc, staatssecretaris om precies te zijn. Hij woonde in Zwolle, werkte in Arnhem en declareerde reiskosten Arnhem-Nijmegen. Slim. Want hij mocht wegens een of andere duistere wet als gedeputeerde van Gelderland niet in Overijssel wonen. Voor de staat maakt het niet veel uit. Paar honderd euro over een langere periode is nog altijd minder dan de schade die Rutte 1 het land heeft bezorgd. Het enige dat de man, ...Frank Zappa, Fetisjisme, de HAN en muziek

Woensdag 5 december 2012

Frank Zappa overleed op 4 -12-1993.

"Fetisj" dat wordt het thema van Arnhemse Mode Biënnale deze zomer. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) neemt een voorproefje. Gedurende een beperkt aantal weken -zeven- bereiden studenten een live uitzending voor, die door iedereen live via internet begin januari te bekijken is, rond dit thema. Een van de thema's is fetisj, mode en muziek.

Fetisj en muziek? Muziek door de jaren heen? Beeldbepalende experimentalisten van de laatste decennia? Bij de eerste associaties komen de (jongere) studenten op The Beatles, wat Glamour Rock en een van "the motherfuckin'"rappers. Vergeven en v...Jeroen Willems, de Zoete Oorlog en Jacques Brel

Dinsdag 4 december 2012

Op de trap van mijn werkkamer naar de slaapkamer hangt een affiche: een grote foto van Jeroen Willems met daaronder De Zoete Oorlog, Brel. Een uitnodiging van Theater Oostpool om naar een theatervoorstelling te komen waarin Willems Brel speelt. Nadrukkelijk. Hij imiteert geen Brel, hij speelt Brel, theater, en zingt Brel. In het Nederlands.

Met enige argwaan bezocht ik de voorstelling. Brel nazingen dat kon in mijn ogen niet. En Brel nadoen al helemaal niet. Ik ben te jong om de gloriejaren van Brel te hebben meegemaakt. Ondanks dat, is en was hij mijn held. Brel is passie en pijn en dat imiteer je niet.

Twee uur lang zong en was Jeroen Willem...Nogmaals Stapel, een bekentenis en het verschil tussen een lul en een klootzak

Zondag 2 december 2012

"Je bent een lul, maar geen klootzak," zomaar een zin ergens in het boek van Diederik Stapel Ontsporing. Zaterdag schreef ik over Stapel, de pathologische leugenaar en over Milan Kundera. Zondag las ik het boek. Tussen stadionbezoek, werkvoorbereiding en bijkomen van zaterdagavond in.

Eerst een bekentenis. Ik heb het boek gratis gelezen en dat voelt niet goed. Charles Groenhuijsen twitterde de link en ik "at" de link. Een pdf-document met een gratis exemplaar van het boek van een man die na zijn leugens berooid en (als we alles moeten ge...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2