Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Stapel mesjogge, ontsporing en andere leugens

Zaterdag 1 december 2012

Stapel mesjogge?

Leugens zijn smakelijk, vooral als ze niemand kwaad doen. Niets is zo leuk als een goede grap, een mooi verhaal dat waar had kunnen zijn, onderbouwd met een plausibel verhaal.

Ik moet vaak terugdenken aan "Lachwekkende Liefdes " van Milan Kundera. Een verhalenbundel zeer lezenswaardig omdat het zo mooi aantoont hoe we, als we een keer aan het liegen zijn, de waarheid steeds meer geweld aan moeten doen om geloofwaardig te blijven. De hoofdpersoon raakt steeds meer verstrikt in zijn eigen smoezen en leugens dat hij er Stapel mesjogge van raakt. De lezer weet het en ziet het gebeuren en houdt hem niet tegen, sterker nog, met kromme tenen en schaamrood op de kaken smult hij er van.

Had de auteur in plaats van zijn verhalen een sociaal-psychiatrisch wetenschappelijk onderbouwd rapport geschreven over pathologische leugenaars en het gemak waarmee men met een kluitje in het riet wordt gestuurd, dan was het boek niet verder gekomen dan Boekhandel de Saaiheid of de Bibliotheek van Verstofte Ideeën. Wil je weten hoe jokkebrokkers uiteindelijk ten onder gaan, lees dan Kundera in plaats van een studie.

Ouders van jonge kinderen zijn de grootste jokkebrokkers, vele jaren lang praten zij hun kinderen angst aan voor de Goedheiligman. Sinterklaas is de leugen van de lage landen. In een verzonnen sociaal-psychiatrisch onderzoek toont een wetenschappelijke jokkebrokker aan dat kinderen ook baat hebben bij de leugen van de Sint: ze gaan meer delen, willen de Sint plezieren, kortom worden socialer en daardoor betere mensen. Omdat kinderen moeilijk te verstaan zijn (brabbelen, formuleren slecht, onbetrouwbaar in hun woordkeus) heeft de Stapel Piet (een verzonnen personage uit de academische wereld) een handje geholpen door het onderzoek te manipuleren en zelf de testjes te doen in plaats van ze door de jonge bedrogenen uit te laten voeren. Voor het eindresultaat maakt het niet veel uit. Stapel weet beter wat kinderen doen, dan de kinderen zelf, en, belangrijker nog, formuleert beter en sappiger. Dankzij Stapel weten we dat in de maand van list en bedrog kinderen betere mensen worden.

Waar of niet, het is wel een troost, en het houdt in elk geval de leugen van de Sint in stand.

De Stapel Piet heeft nu een boek geschreven waarin hij duidelijk maakt dat hij alles bij elkaar verzonnen heeft. Zonde. Niet alleen onze wereld stort in, maar ook die van de goedgelovige kinderen. Nooit zal de maand december meer hetzelfde zijn.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2