Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rutte, Verdaas, interviewtechniek en vragen stellen

Vrijdag 7 december 2012

Rutte moet aftreden. Dat lijkt me duidelijk.  Rutte liegt, Verdaas ook, maar Verdaas is slim, Rutte is dom, en domme mannen kun je maar beter geen eindverantwoordelijkheid geven over het land.

Eerst de feiten voor wie het verhaal niet kent. Verdaas is sinds kort een hulpje van Marc, staatssecretaris om precies te zijn. Hij woonde in Zwolle, werkte in Arnhem en declareerde reiskosten Arnhem-Nijmegen. Slim. Want hij mocht wegens een of andere duistere wet als gedeputeerde van Gelderland niet in Overijssel wonen. Voor de staat maakt het niet veel uit. Paar honderd euro over een langere periode is nog altijd minder dan de schade die Rutte 1 het land heeft bezorgd. Het enige dat de man, Verdaas, te verwijten valt is dat hij kennelijk een hekel heeft aan Gelderland en daar niet voor uit durfde te komen. Of, en dat weten we niet, hij een geheime liefde heeft in Nijmegen en daar niet voor uit durft te komen maar daar wel kosten voor maakt. Verdaas is een angsthaas, dat staat wel vast.

Marc Rutte moet controleren of alle ministers en staatssecretarissen wel zuiver op de graat zijn. Dat controleren gaat deels administratief en deels middels een interview. Marc stelt vragen en Verdaas geeft antwoord. Nu de pointe: Marc stelt dat hij geen vragen kan stellen over dingen die hij niet weet. Nog eens:

Marc kan geen vragen stellen over dingen die hij niet weet.

Nu weet ik niet of Marc een fatsoenlijke opleiding heeft gehad. Of Marc weleens eerder met zaken van doen heeft gehad die hij niet wist. Of Marc überhaupt weleens een vraag heeft gesteld. Het fijne van vragen stellen is dat je dingen te weten komt die je nog niet eerder wist. Daar zijn verschillende technieken voor: het stellen van Ja-Nee vragen
(gesloten vragen), het stellen van open vragen, het doorvragen op eerder gegeven antwoorden, het voorbereiden van een interview (tip: google even en laat je informeren als je mensen aanneemt die je een belangrijke verantwoordelijkheid wil geven in dit land- het zijn er tenslotte ook geen 50 die je moet ondervragen).

Minister-President zijn betekent verantwoordelijkheid nemen en je verdiepen ook in zaken die je nog niet kent. Vragen, lezen, verdiepen. Niets teveel gevraagd. Wat hebben we aan een man die niets te weten wil komen over dingen die hij niet eerder wist?
Niets.

Verbannen naar Zwolle lijkt me. Met PEC en veren. En Verdaas? Die moet zich maar eens gaan afvragen of de partij waar hij voor gekozen heeft wel past bij zijn intrinsieke politieke overtuiging. In plaats van Wachtgeld zouden beide heren Leergeld moeten betalen.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Harry schreef op Zaterdag 8 december:
..geweldig..ik heb deze doorgestuurd naar de VVD...want Rutte zit flink te kutte

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2