Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nederland, Code Oranje, zwaluwen, sneeuwbuien, elfstedentocht en rokjesdag

Zaterdag 8 december 2012

Nederland: De eerste de beste en de eeuwige nonsens.

Bij de eerste zonnestraal is het rokjesdag, als de zwaluwen te zien zijn is het zomer, valt er een blad van de boom dan is de NS van streek, een sneeuwvlok en weeralarm Oranje wordt uitgeroepen, de eerste nachtvorst en DWDD zoemt in op de rayonhoofden en de spruitjeslucht van Angenent en Co vult de kamer.

"Schat, hoe koud is het water?" Rayonhoofd Van Balkum kijkt schalks naar zijn verloofde die, in een te korte rok met een grote thermometer in haar hand, bukt om de koorts van de vijver te meten. Boven haar hoofd een zwaluw die ze met een vers gevallen blad wegwuift. Op de achtergrond weerman Paulusma: "In verband met alle onzin groot alarm. Dwergstaat Nederland krijgt een nieuwe naam: Code Oranje."

Het echtpaar W.A. en M. van Buren schrikt op als ze radioboodschap horen. "Zo zijn we niet getrouwd! Het moet niet gekker worden!" M. in rok, W.A. met een vette lap de ijzers aan het poetsen. De kinderen spelen file-tje in de tuin. Met Argentijnse kiezels is een heuse snelweg aangelegd. Amalia, gisteren negen jaar oud geworden, strooit lustig zout en zand in de wonden van de Argentijns bovenlaag. Alexia doet een helikopter na en maant het volk tot stilstand. De enige die rustig blijft is Ariane. De kleinste van het geslacht Buren-Oranje glipt de tuin uit. "Ik heb het hier wel gehad," mompelt ze en slaat rechtsaf richting Barthlehiem, de kibbelende ouders achter zich latend. "Over een land dat bij elke verandering van gevoelstemperatuur de controle over zichzelf verliest wil ik niet heersen." "In een land dat uberhaupt - ze spreekt het woord uit zoals ze het ooit haar opa op uitzending gemist heeft horen zeggen- de controle over zichzelf kwijt is, wil ik niet
wonen."


Op de brug bij Barthlehiem twijfelt ze, terug naar Dokkum of rechtstreeks naar het land van haar voorouders. Bij de grens wordt ze staande gehouden. "Code Oranje," zegt ze. De douanier snapt het en met een uitnodigende armbeweging laat hij haar door. Ontsnapt aan en bevrijd van de kneuterigheid stapt ze opgelucht de Wijde Wereld in.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2