Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nogmaals Stapel, een bekentenis en het verschil tussen een lul en een klootzak

Zondag 2 december 2012

"Je bent een lul, maar geen klootzak," zomaar een zin ergens in het boek van Diederik Stapel Ontsporing. Zaterdag schreef ik over Stapel, de pathologische leugenaar en over Milan Kundera. Zondag las ik het boek. Tussen stadionbezoek, werkvoorbereiding en bijkomen van zaterdagavond in.

Eerst een bekentenis. Ik heb het boek gratis gelezen en dat voelt niet goed. Charles Groenhuijsen twitterde de link en ik "at" de link. Een pdf-document met een gratis exemplaar van het boek van een man die na zijn leugens berooid en (als we alles moeten geloven) platzak door het leven gaat. Zijn boek zou moeten zorgen voor de nodige euro's, en die zijn hem door de link van Charles en mijn gulzigheid om gratis af te nemen, ontnomen. Ik ben een lul, maar geen klootzak. Sorry Diederik.

De zin zelf. Deze is opgetekend door meester-bedrieger Diederik Stapel zelf. Hij werd uitgesproken door een vriend. Een goede vriend kennelijk, want minder goede vrienden drukken zich meestal wat voorzichtiger uit. De vriend had gelijk, en dat vond Stapel zelf kennelijk ook, want het is het motto, thema en leitmotiv tegelijk van het boek. Ruim driehonderd bladzijden lang maakt Diederik duidelijk dat hij een mens is, een aimabel mens, een weldenkend mens, een mens met ambities en een mens met empathisch vermogen. Maar een mens met zwakheden die fatale blunders heeft begaan. Nee..niemand het leven ontnomen, nee, geen zelfverrijking zoals in de bankwereld schering en inslag is, nee geen schending van intimiteiten, maar wel het najagen van ambitie, wellicht het uitleven van narcistische trekjes, en zeker de fatale blunder van het onderschatten van de waarde van wetenschap en collegiale afspraken. Een lul dus, maar een klootzak?

Het boek geeft behalve inzicht in de psyche van de auteur ook een aardig inzicht in de gang van zaken in de (sociale) universitaire wereld. Als het boek niet was geschreven als een bekentenis en een egodocument had het een aanval kunnen zijn op de schimmigheid rond de sociale wetenschappen. Ook dan had hij waarschijnlijk zijn baan verloren, maar dan wel met een opgeheven hoofd.

En laat dat thema nu juist ervoor gezorgd hebben dat het zaterdagavond te laat is geworden.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Heidi schreef op Maandag 3 december:
ik vindt je ook te mild. Vreselijk als die mensen die meer willen zijn dan wat ze ztijn, die zich op kosten van anderen verrijken, financieel en nog erger, geestelijk. Gelukkig komt vaak de bedrieger het meest bedrogen uit, dus of lul of klootzak maakt er niet uit.

Nan schreef op Maandag 3 december:
@Harry. Inderdaad. Vergeet niet dat @Stapel al zijn gegevens bij elkaar heeft gejat. Gegevens waar al zijn collega's nooit zelfs maar een #credit in de zin van een vermelding voor kregen, terwijl dat niets kost.

Nan Luursema schreef op Maandag 3 december:
Mild hoor! Ik lees het boek ook, ben pas op blz. 39 en word nu al niet goed van de pathetische toon van het zielig onbegrepen jongetje dat bij zijn geboorte een 'ongelukje' was. Ik - en u ook - zouden dit helemaal niet moeten lezen, tenzij voor nop. De pdf. staat online en kan anders bij mij worden aangevraagd. Overigens is er in mijn beleving amper een verschil tussen 'een lul' en een 'klootzak'. U moet een lul nooit dommer maken dan de klootzak is.

Harry schreef op Maandag 3 december:
..gelukkig heb je er niet voor "betaald"

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2