Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 4: 22 januari tot 29 januari 2012

Iets meer Pippi Langkous , Astrid Lindgren en Villa Kakelbont

Zaterdag 28 januari 2012

Vandaag tien jaar geleden overleed de geestelijke moeder van Pippi Langkous, Astrid Lindgren. Nog niet zo lang geleden zag ik een interview met de Pippi die wij kennen: Inger Nilsson. Het interview werd afgenomen door Ushi (Wendy van Dijk). Pippi was nog steeds een goedlachse vrouw maar inmiddels ruim over de vijftig en haar stem leek in niets op die van Paula Majoor. Iedereen kent Pippi. Voor de zekerheid: Pippi was een vrijgevochten meisje waarvan de moeder is overleden en aan haar lot overgelaten door haar vader, een piraat. In een doods Zweeds dorpje heeft ze twee saaie, kleinburgerlijke en beetje geniepige vriendjes, Tommy en Annika, di...


Waan van de dag, Literatuur en een goed gesprek

Vrijdag 27 januari 2012

Soms heb je een goed gesprek. Althans dat vind je. Je kunt op de goede woorden komen, je betoog is helder en duidelijk, en nog mooier: je verschilt van mening maar respecteert de ander.

Vanavond was zo'n avond. Vol anekdotes, discussies, vraagstukken en over de zin van alles en vooral van het leven. Het werd niet laat, want we begonnen vroeg en dat heeft soms zijn voordelen. Vroeg beginnen. Het gesprek begon over schaken, ging naadloos over op Oost-Europa, anekdotes over reizen naar de Oekraïne en Moldavië en, hoe kan het ook anders, eindigde met literatuur. Via de verhalenbundels van Karel van 't Reve (de stapel, ter ondersteuning van de discussi...DWDD, PenW, PayTV door De Mol en op zoek naar Talent

Donderdag 26 januari 2012

Om een beetje bij te blijven kijk je naar programma's die de achtergrond van het nieuws belichten. Aan het begin van de avond, en aan het eind van het avond. Wat niet belicht is lees je 's morgens in de krant. Zo simpel kan het zijn. Kost geen uren, beetje gericht kijken en lezen moet voldoende zijn. Bord op schoot bij DWDD, wijntje in de hand bij Pauw en Witteman en een paar flinke koppen koffie bij de ochtendkrant.

Als er items herhaald worden in alle drie de media dan weet je het zeker: dit is hot! Het wordt er in gestampt! Volgende maand weet je het nog. De kracht van de herhaling.

Ik geloof met mijn naïeve wereldbeeld nog steeds ...Blogpraat, blogs en internet journalistiek : Who 's Next?

Woensdag 25 januari 2012

Blogs, Blogpraat en internetjournalistiek, who's Next?

Grote kans dat je, soms u, de Dagtaak van gisteren hebt gelezen. Het hoeft niet maar het maakt het wel makkelijker om er nog even snel doorheen te scrollen. Het ging, in 't kort, over een hoge boekenberg, aan mij geschonken, maar die te groot was om mee te nemen, dus ik moest een keuze maken. Daarbij werd ik geholpen door een jonge man die een boekje van de stapel haalde en zei:" Neem deze in elk geval mee, heb ik geschreven". En dat doe je dan.

Het boekje had in mijn ogen een foute titel, "sex, blogs & rock-'n-roll", maar de herinnering aan de avond zou blijven ...Boeken , Literatuur , Literaturfest in De Rode Hoed

Dinsdag 24 januari 2012

Boekje Open, Petje af!

Welke boek neem je mee als je voor langere tijd op reis gaat en je hebt maar beperkte ruimte in je koffer of rugzak? Dit is een leuke vraag op een feestje of als je iemand beter wilt leren kennen. Het moet natuurlijk wel een feest der herkenning blijven, het leukst is als het "o ja, inderdaad" blijft klinken en oude leesherinneringen komen boven. Mooi is ook wanneer je gegrepen wordt door het verhaal van een gepassioneerd lezer die je aan de hand van zijn uitgekozen boek meeneemt in een voor jou onbekend avontuur.

Gisteren stond ik voor een soortgelijke keuze. Kies een boek uit, één slechts, en neem di...Taal en communicatie, de duidelijk taal op de voetbal tribune

Maandag 23 januari 2012

Taal is een communicatiemiddel. Met woorden, gesproken of op papier, proberen we anderen iets duidelijk te maken. Soms kort: "Neem ontslag" (Cohen tegen Rutte) , soms in lange zinnen of zelfs hele boekdelen (A.F.Th. van der Heijden die de Constantijn Huygensprijs krijgt voor zijn gehele oeuvre, dat toevallig bestaat uit 1 cyclus van maar liefst 241 afzonderlijk te lezen romans).
Bij de voorbereiding van de Dagtaak vandaag heb ik met de ogen dicht gisteravond een greep gedaan uit de drie delen van de Dikke van Dale, uit het gekozen deel heb ik onder toeziend oog van Mevrouw Dagtaak een bladzijde blind "geplukt" en daarna met de vinger zomaar een wo...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2