Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Taal en communicatie, de duidelijk taal op de voetbal tribune

Maandag 23 januari 2012

Taal is een communicatiemiddel. Met woorden, gesproken of op papier, proberen we anderen iets duidelijk te maken. Soms kort: "Neem ontslag" (Cohen tegen Rutte) , soms in lange zinnen of zelfs hele boekdelen (A.F.Th. van der Heijden die de Constantijn Huygensprijs krijgt voor zijn gehele oeuvre, dat toevallig bestaat uit 1 cyclus van maar liefst 241 afzonderlijk te lezen romans).
Bij de voorbereiding van de Dagtaak vandaag heb ik met de ogen dicht gisteravond een greep gedaan uit de drie delen van de Dikke van Dale, uit het gekozen deel heb ik onder toeziend oog van Mevrouw Dagtaak een bladzijde blind "geplukt" en daarna met de vinger zomaar een woord gekozen. Alles ongezien en ongepland. "Taalsociologie" werd het. Jubel en Feest in huize Dagtaak en een extra wijntje. Toevalligerwijze hadden we die middag samen een wedstrijd uit de eredivisie (voetbal) bezocht en een nieuwe visie op het taalgebruik ontwikkeld. Toeval bestaat niet!!
Waar kan je beter zijn om de stand van de taal en de communicatie tussen mensen te bestuderen dan in het voetbalstadion.

Korte, duidelijke aanwijzingen worden er gegeven door het meekijkend publiek op de tribunes. "Naar Voooren !" , "Kijk, achter je!!" , "Hou die vent nou eens in de gaten!". Zonder enig probleem blijft alles binnen de 180 tekens die een twitterbericht mag bevatten. "Hé, heb je brood bij je!?" als de keeper te lang wacht bij het uittrappen van de bal. De aanwijzingen worden door de uitvoerders op het veld zelden serieus genomen. En, daar gaat het de supporters ook niet om. De uitroepen worden vooral gedaan ter ere en meerdere glorie van zichzelf en niet zelden om uitdrukking te geven aan enthousiasme en meeleven.  Er wordt geen reactie van de geadresseerde van de boodschap verwacht. Zelden zie je de keeper omdraaien en terugroepen "Jaaaa, met kaaas!" of "Sorry, niet gezien die man!" of "Mijn moeder werkt in een kapsalon hoor!"
Taal is emotie en de traditionele opvatting van zender-ontvanger bij de communicatie is allang niet meer vanzelfsprekend.

Door de wedstrijd hebben we het live-verslag van het partijcongres van de PvdA gemist. Het zou mooi zijn geweest om de woorden van Cohen ook in de analyse van het zelfbedachte taal-weekendje mee te nemen. Het grote Nee en de woorden "Neem Ontslag". Tot wie was deze boodschap gericht, en welke reactie beoogde de spreker van degene tot wie hij zijn woorden richtte? Of was het meer voor zichzelf bedoeld en de schare supporters eromheen. In een van 's lands grootste stadions galmt nog wel eens het "Geen Woorden maar Daden". Het zou zonde zijn voor de taalwetenschap als we daar massaal gehoor aan zouden geven, maar voor het overbrengen van een duidelijke boodschap wellicht een zegen zijn.NB vanzelfsprekend mag een Twitterbericht max 140 tekens bevatten, de 40 extra zoals in dit stuk beschreven staat moet zijn voortgekomen uit overmatig enthousiasme tijdens het schrijven.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Harry schreef op Maandag 23 januari:
..waar kun je 180 tekens twitteren? ik kom er steeds tekort....:-)

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2