Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Iets meer Pippi Langkous , Astrid Lindgren en Villa Kakelbont

Zaterdag 28 januari 2012

Vandaag tien jaar geleden overleed de geestelijke moeder van Pippi Langkous, Astrid Lindgren. Nog niet zo lang geleden zag ik een interview met de Pippi die wij kennen: Inger Nilsson. Het interview werd afgenomen door Ushi (Wendy van Dijk). Pippi was nog steeds een goedlachse vrouw maar inmiddels ruim over de vijftig en haar stem leek in niets op die van Paula Majoor. Iedereen kent Pippi. Voor de zekerheid: Pippi was een vrijgevochten meisje waarvan de moeder is overleden en aan haar lot overgelaten door haar vader, een piraat. In een doods Zweeds dorpje heeft ze twee saaie, kleinburgerlijke en beetje geniepige vriendjes, Tommy en Annika, die dolblij zijn dat ze af en toe uit hun ouderlijk huis kunnen ontsnappen om samen met Pippi, haar aapje en een paard vanuit Villa Kakelbont avonturen kunnen beleven. De kinderserie Pippi was immens populair in de jaren zestig en zeventig in  Nederland en overal ter wereld en is vele malen herhaald. Onbekender is dat het boek van Lindgren al in 1945 is geschreven en het Lindgren nogal moeite kostte om het boek uitgegeven te krijgen. Ook vertalingen in het buitenland liepen aanvankelijk stroef. Vijf Duitse uitgeverijen weigerden het boek en in Frankrijk verscheen een gecensureerde versie in 1949 (Fifi Brindacier). Het werd gezien als anarchistisch en schadelijk voor de moraal.
In 1949 is er al een Zweedse verfilming gemaakt van het boek. Waarschijnlijk zal er in een of ander filmarchief nog wel een band te vinden zijn. Ik kon alleen onderstaande beelden met muziek vinden.

Of Pippi anarchistisch en inderdaad schadelijk was voor de moraal durf ik niet te zeggen. In tegenstelling tot de Henk en Ingrids van toen (Tommy en Annika), brave burgers, zorgde Pippi voor onbevangenheid, fantasie en het besef dat er veel mogelijk is als je je dromen maar de vrije loop laat. Zonder te oordelen over anderen ging Pippi haar eigen pad.

Iets meer Pippi in de tegenwoordige samenleving zou mooi zijn. Een besef dat niet alles wat lang geleden gemaakt en bedacht is nog van waarde kan zijn is dan ook gelijk mooi meegekomen. Alleen het liedje mag wat mij betreft vervangen worden, maar daar heeft onze nationale talentenjager De Mol vast wel een oplossing voor. En Villa Kakelbont, tja, die hebben we nog, in volle glorie.
(foto van Villa Kakelbont van: Christian Koehn)Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2